Novosti Svijet

PONOS PARIZA

Francuski istražitelji pronašli uzrok katastrofalnog požara u crkvi Notre-Dame? Čuvena katedrala i dalje je vrlo nestabilna: 'Postoji velika opasnost od urušavanja...'

PONOS PARIZA

Francuski istražitelji vjeruju da je uzrok požara u pariškoj katedrali Notre-Dame uzrokovao kratki spoj na električnim instalacijama, prenosi Jutarnji list.

Predstavnik francuske policije rekao je agenciji The Associated Press da je prvi pregled požarišta pokazao kako bi kvar na električnim spojevima mogao uzrokovati takvu buktinju. Problem je što policajci i vatrogasni istražitelji još uvijek ne mogu obaviti pregled unutrašnjosti jer se vjeruje da još uvijek postoji opasnost od urušavanja nekih dijelova.

Je li ovaj mladić krivac za katastrofalni požar u katedrali Notre-Dame? Istražitelji uzroka vatrene stihije ispituju vlasnika male restauratorske kompanije

Francuski tužitelji progovorili o uzrocima požara koji je uništio Notre-Dame: Skloni smo teoriji da se radi o nesretnom slučaju

Dužnosnik kojeg citira AP, a koji je zamolio da mu se ne objavi identitet, pojasnio je kako su neki dijelovi unutrašnjosti katedrale vrlo nestabilni te je u tijeku njihovo podupiranje drvenim trupcima.

Istražitelji zasad vjeruju da vatra nije namjerno izazvana, a u tijeku je ispitivanje zaposlenih u katedrali kao i radnika koji su bili uključeni u posao renoviranja. Dosad je ispitano četrdeset osoba, tvrdi AP pozivajući se na ured pariškog tužiteljstva.

Vatrogasni dužnosnici također su upozorili da je zgrada nestabilna te da bi se neki zidovi mogli urušiti, zbog čega radnici užurbano rade na podizanju statike opožarene katedrale. Pomoću specijalnih dizalica neki se teški kipovi uklanjaju sa zidova crkve kako bi se smanjio pritisak na njih, a naročito je velik problem konstrukcija krova koji je u potpunosti izgorio.

Zbog opasnosti od urušavanja policija je u četvrtak i zatvorila veliki dio otoka na Seini na kojem se nalazi Notre-Dame. Pristup je bio onemogućen i ranije, no sada je područje i službeno zatvoreno za javnost, javlja AP.

Vatrogascima će dati medalje

Dok istražitelji i radnici neumorno rade na zgarištu jedne od najpoznatijih crkava na svijetu, Francuska na svoj način odaje počast hrabrim vatrogascima koji su riskirali živote kako bi spasili ovaj objekt neprocjenjive materijalne, kulturne i povijesne vrijednosti. Osobno im se na velikoj svečanosti priređenoj u Elizejskoj palači zahvalio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Imali smo priliku vidjeti perfektnu organizaciju vatrogasaca koji su na teren izašli u nekoliko trenutaka, odgovorni, hrabri, solidarni i učinkoviti - rekao je Macron pripomenuvši kako je upravo zahvaljujući dobroj organizaciji vatrogasaca izbjegnut najcrnji scenarij u kojem bi katedrala bila u potpunosti uništena. Najavio je da će vatrogascima dodijeliti Medalju časti.

Svečanost zahvale vatrogascima održana je i u pariškoj Gradskoj dvorani uz koncert Bachovih djela za violinu te čitanje ulomaka iz znamenitog djela Victora Hugoa "Zvonar Crkve Notre-Dame", prenosi Jutarnji list.

Naslovnica Svijet