Novosti Svijet

Put u propast

Amerika i Rusija odustaju od sporazuma o naoružavanju, nuklearne glave rast će kao gljive poslije kiše

Put u propast

– Prije više desetljeća Sjedinjene Američke Države su s Rusijom sklopile sporazum kojim smo pristali ograničiti i smanjiti svoje raketne mogućnosti. Dok smo mi poštovali sporazum, Rusija ga je više puta prekršila.

Upravo je to razlog izlaska Sjedinjenih Država iz sporazuma – rekao je američki predsjednik Donald Trump, te potom dodao kako bi "u budućnosti mogao biti sklopljen novi sporazum za kontrolu naoružanja, koji bi obuhvatio i druge zemlje".

Iako je pred Kongresom kazao kako će Amerika promijeniti pristup ratovanju, jer "glupi ratovi" i partijske istrage mogu omesti "ekonomsko čudo" koje se stvara u zemlji, Trump se založio za napuštanje Sporazuma o nuklearnom razoružanju. Njemački mediji navode i kako SAD imaju spreman plan da počnu proizvodnju svojih projektila ako sporazum potpuno propadne.

– Sjedinjene Države ukinut će svoje obveze iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju i početi proces povlačenja koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu kojom krši sporazum – poručio je Trump.

Prozivka na prozivku

Nakon američke najave napuštanja Sporazuma o nuklearnom naoružanju, koji je SAD i Rusiju ograničavao u proizvodnji nuklearnog oružja srednjeg dometa, i iz Moskve je stigao sličan odgovor. BBC javlja kako Rusija planira razviti novi raketni sustav nakon što su i Washington i Moskva najavili napuštanje sporazuma o ograničavanju nuklearnog oružja iz 1987. godine, koji su potpisali bivši američki predsjednik Ronald Regan i čelnik SSSR-a Mihail Gorbačov. SAD i tadašnji Sovjetski Savez, čija je Rusija pravna nasljednica, obavezali su se da će uništiti sve projektile kratkog i srednjeg dometa od 500 do 5500 kilometara, osim projektila koji se lansiraju s vode. DW navodi kako bi u eri Donalda Trumpa i Vladimira Putina ovaj važan sporazum i službeno mogao otići u povijest.

Ruski predsjednik poručio je kako će njegova zemlja početi razvijati nove projektile kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma. To je potvrdio i ruski ministar obrane Sergei Shoigu, koji je izjavio kako bi u iduće dvije godine mogao biti gotov novi raketni sustav.

Najava iz Rusije samo je nastavak sukoba između Moskve i Washingtona, pa mnogi strahuju da bi to moglo dovesti do nove utrke u naoružanju.

Utrka je otpočela

Vojni stručnjak prof. dr. Marinko Ogorec, predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold, naglašava kako je apsolutno započela nova utrka u naoružanju, iako i jedna i druga strana tvrde da nije tako.

– U pitanju je bio sporazum bilateralnog karaktera s Rusijom. Američki predsjednik, vjerojatno pod pritiskom lobija proizvođača naoružanja, izlazi iz tog sporazuma. Rusi će, normalno, recipročno odgovoriti, s tim da oni već imaju svoje projektile srednjeg dometa raspoređene u Kalinjingradskoj oblasti i na prostoru zapadnih granica svoje zemlje. To znači da Rusi mogu samo promijeniti bojne glave, te umjesto klasičnih staviti nuklearne, dok Amerikanci moraju napraviti kompletan sustav koji će rasporediti na prostoru zapadne Europe. Naravno, to najviše znači američkim proizvođačima oružja jer time dobivaju priliku za razvoj i proizvodnju novih oružanih sustava – rekao je stručnjak za sigurnost.

Može li se zaista očekivati novi sporazum o nuklearnom razoružanju u kojem bi sudjelovale još neke zemlje, poput Kine?

– Predsjednik SAD-a vjerojatno hoće novi sporazum. Trump bi htio trilateralni sporazum Kine, Rusije i Amerike, no vrlo je teško reći koliko je to realno u sadašnjim okolnostima. Riječ je o tri velike sile koje su ponovno na globalnim pozicijama svjetske moći, pri čemu nisu definirane njihove interesne sfere. Još uvijek je, dakle, potrebno proći kroz procese redefiniranja interesnih sfera triju velikih sila – istaknuo je dr. Ogorec.

Naslovnica Svijet