Novosti Svijet

rješavanje proračuna

Problemi u susjedstvu: Europska komisija poslala jasnu poruku novoj slovenskoj vladi, slijede teški pregovori sa sindikatima

rješavanje proračuna

Europska komisija pozvala je Sloveniju da joj što prije dostavi novi plan državnog proračuna za iduću godinu u koji će ugraditi njene preporuke o makroekonomskoj stabilnosti i fiskalno pravilo o uravnoteženosti javnih financija, što je u vladi Marjana Šarca dočekano s iznenađenjem.

Kako u subotu javljaju slovenski mediji, na pismo kojim je Ljubljani upućen takav poziv u Bruxellesu očekuju odgovor već do ponedjeljka iako nova vlada koja je na dužnost stupila pred manje od dva mjeseca tek idući tjedan započinje teške pregovore sa sindikatima javnog sektora o njihovim zahtjevima koji bi mogli povećati proračunske rashode za 200 milijuna eura godišnje.

Kako piše ljubljansko "Delo", Slovenija je Komisiji poslala "stari" proračunski nacrt ranije vlade Mire Cerara donesen u jesen 2017. godine, prema kojemu bi budžet iduće godine imao suficit u visini od 0,2 posto BDP-a, a udio javnog duga u BDP-u bio bi smanjen na 66,6 posto.

No, prema metodologiji koju primjenjuje EU, Slovenija bi iduće godine mogla zabilježiti strukturni deficit od 0,6 posto BDP-a, pa je sredinom ove godine pozvana na donošenje mjera za uravnoteženje rashoda s prihodima.

Slovenski mediji prenose da su slične rezerve glede proračunskih planova za iduću godinu uz Sloveniju dobile još Belgija, Francuska, Španjolska i Portugal, dok je kritičnije stanje s Italijom čiji proračun Komisija odbija, ali da je pismo s upozorenjima ipak i u Ljubljani moguće shvatiti kao "šamar" novoj vladi.

O tome je za početak idućeg tjedna premijer Marjan Šarec najavio poseban sastanak vladajuće koalicije u kojoj još nema potpunog slaganja o proračunskim prioritetima.

Naslovnica Svijet