Novosti Svijet

Drastični potezi

Nastavljaju se Erdoganove čistke: u jednom danu otpušteno 18 tisuća javnih službenika, ukupno više od 160.000 od puča prije dvije godine

Drastični potezi

Turska je u nedjelju otpustila više od 18 tisuća javnih službenika od kojih su pola pripadnici policije, a to se događa uoči ovomjesečnog očekivanog ukidanja dvogodišnjeg izvanrednog stanja uvedenog nakon pokušaja puča u srpnju 2016. godine. 
Odluka o otpuštanju dolazi nakon pobjede turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i njegove stranke na izborima u lipnju te uoči njegove inauguracije u ponedjeljak čime kreće novi predsjednički politički sustav koji je Erdogan malom većinom izborio na referendumu u travnju prošle godine. 
Otpušeno je 199 akademika sa sveučilišta diljem zemlje, kao i više od 5 tisuća pripadnika oružanih snaga. 
Turske vlasti dosad su otpustile oko 160 tisuća službenika. Među onima koji su i pritvoreni njih više od 50 tisuća službeno je optuženo i čekaju dovršetak procesa u zatvoru. 
Kritičari Erdogana optužuju da koristi neuspjeli puč kako bi suzbio otpor u državi, dok Ankara tvrdi da su te mjere potrebne za borbu protiv prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Naslovnica Svijet