Novosti Svijet

šokantna snimka

Djeca iz Srbije u ruskom vojnom kampu uče rukovati noževima, oružjem i bombama; 'Cilj nam je da budu pravi muškarci i ratnici. Ne možemo reći da se ne spremamo za rat'

 šokantna snimka

Srpska udruga ratnih veterana u dva navrata prošle godine poslala je ukupno 30 djece svojih članova na obuku u ruski vojni kamp, otkriva Radio Slobodna Evropa.

Uz obuku o prvoj pomoći i orjentaciji u prirodi, djeca su u 'Međunarodnom vojno-patriotskom kampu mladih' u Rusiji učila i kako rukovati noževima, automatskim oružjem i bombama.

Predsjednik srpske udruge ratnih veterana Željko Vukelić, koji je bio i voditelj ovih putovanja, pojasnio je kako se u kampu, kojeg vode ruski veterani, uče stvari koje su u bivšoj Jugoslaviji bile dio školskog predmeta "ONO i DSZ" (Općenarodna obrana i društvena samozaštita), ali je priznao da ima i 'elemenata naoružanja'.

Otkrio je također kako je među 300 djece u kampu bilo i onih mlađih od šest godina. 

'Kriva je percepcija da netko misli da se pripremamo za rat. A opet, s druge strane, ne možemo reći ni da ne. U tom kontekstu moramo biti spremni', kazao je Vukelić, koji je za vrijeme rata u Hrvatskoj bio zapovjednik voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa takozvane Vojske Republike Srpske Krajine.

'Cilj nam je da mladi ljudi postanu pravi muškarci i pravi ratnici, kako bi mogli braniti svoju domovinu. Situacija u svijetu je veoma opasna, nastavljaju se sukobi u mnogim dijelovima svijeta. Okupili smo veterane, koji su sudjelovali u mnogim ratovima. Oni znaju da u ratu prvi ginu slabi, neobučeni i neiskusni. Dakle, obučavamo ih da budu profesionalni borci, na nivou specijalnih jedinica', pojasnio je Vukelić.

Ruski vojni kamp postoji već 11 godina, a osim ruske djece, obučavali su i djecu iz Srbije, BiH (Republike Srpske), Crne Gore, Bjelorusije, Kanade i Italije, javlja Radio Slobodna Evropa.

U kampu su do sada sudjelovala samo djeca članova Udruge ratnih veterana s područja bivše Jugoslavije, uz pisanu suglasnost roditelja. Novinari Radija Slobodna Evropa tim povodom su kontaktiralii njihove roditelje, no nitko nije želio dati izjavu.

Vukelić je također potvrdio da se novo putovanje djece iz Srbije u ruski vojni kamp planira  ovog proljeća, a kako izgleda obuka u spomenutom kampu, provjerite na video snimci.
 

 

Naslovnica Svijet