Novosti Svijet

doživotni zatvor

'Balkanski mesar' uložio žalbu na presudu za ratne zločine i genocid: Količina i obim grešaka su bez presedana

doživotni zatvor

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Maldić je u četvrtak uložio žalbu na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, koju mu je u studenom odredio kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Odvjetnici Ratka Mladića, "balkanskog mesara", zatražili su od prizivnog suda da poništi sve pogrešne presude i oslobodi njihovog klijenta, dok je tužiteljstvo čak tražilo od suda da Mladića proglasi krivim i za drugu optužbu za genocid.

Više od 20 godina nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 osoba i 2,2 milijuna je raseljeno tijekom 1990-tih, Ratko Mladić (75) je proglašen krivim po deset optužnica, među kojima za genocid u Srebrenici gdje je vojska i policija bosanskih Srba 1995. ubila oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića.

On je je oslobođen optužbe za genocid u nekoliko općina.

"Količina i obim grešaka u presudi su bez presedana", rekli su odvjetnici obrane  i tvrde da su suci u prvoj instanci napravili temeljne pogreške, među kojima pogrešno određivanje položaja Mladića među čelnicima bosanskih Srba.

Optužen 1995. Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag. Njegov proces na prvoj instanci je trajao pet godina. "Balkanski mesar" koji nikada nije priznao ni trunku krivnje, proglašen je krivim i za otmicu djelatnika Ujedinjenih naroda i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseci, tijekom koje je ubijeno 10.000 osoba.

Prizivni proces Ratku Mladiću se biti održan pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, ustanovi zaduženoj zaključiti rad međunarodnih kaznenih sudova za Ruandu (ICTR) i za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Naslovnica Svijet