Novosti Svijet

Nije šala

Možete li zamisliti da se ovo događa u Hrvatskoj: liječnici prosvjeduju jer su im povećali plaće, da, dobro ste pročitali - povećali!

Nije šala

Više od 500 liječnika i oko 150 studenata medicine u Kanadi potpisali su otvoreno pismo javnosti u kojem prosvjeduju zbog povećanja plaće.

Da, dobro ste pročitali, protive se povišici, koju su nedavno ispregovarale liječnike udruge. Poručuju kako su uvrijeđeni time što će dobiti povišicu, dok se medicinske sestre i pacijenti bore za svoja prava.

- Mi, liječnici u Quebecu koji vjeruju u snažan javni sustav, protive se nedavnim povećanjima plaća dogovorenim od strane naših medicinskih udruga. To je još šokantnije kada znamo da medicinske sestre i ostali djelatnici u zdravstvenom sustavu rade u teškim uvjetima, a pacijenti se suočavaju s rezanjem prava i centralizacijom moći Ministarstva zdravstva - stoji u otvorenom pismu.

Potpisnici, među kojima je 213 liječnika opće prakse, 184 specijalista i 162 studenata medicine žele da se novac predviđen za njihove povišice, vrati u sustav.

- Vjerujemo da postoji način za redistribuciju novca zdravstvenog sustava Quebeca kako bi se poboljšalo zdravlje stanovništva i zadovoljile potrebe pacijenata bez iscrpljivanja radnika - stoji u pismu.

Prosječna liječnička plaća u Kanadi iznosi 260,924 dolara (milijun i pol kuna), s naglaskom na to da je riječ o bruto iznosu iz kojeg valja izdvojiti poreze i troškove rada. Liječnicu su, primjerice, izračunali da im milijun i 400 tisuća kuna ostane 820 tisuća nakon što pokrije troškove rada, s time da u navedeni iznos nije uračunao porez.

Naslovnica Svijet