Novosti Svijet

nikada razjašnjena smrt

Mračna tajna Mladićeve obitelji: kći ljubimica okrutnog generala ubila se očevim najdražim pištoljem

nikada razjašnjena smrt

Obiteljsku povijest Ratka Mladića obilježila je mračna tajna i nikada razjašnjena smrt njegove kćeri koja je bila najveći životni udarac okrutnom i beskrupuloznom generalu. Nakon nje iza sebe ostavljao je sve više leševa.

Ana Mladić, privlačna i mlada djevojka, očeva ljubimica koja je bila među najboljim studentima svoje generacije na Medicinskom fakultetu, ubila se u svojoj 23. godini, 24. ožujka 1994. godine.

​Samoubojstvo je počinila omiljenim pištoljem svojega oca. Godinu dana nakon tragedije, u srpnju 1995., general Ratko Mladić počinio je najveći pokolj na europskom tlu od Drugoga svjetskog rata: dao je pobiti osam tisuća Muslimana u bosanskom gradu Srebrenici.

Nagađalo se i da je razlog samoubojstva bila smrt njezina dečka Dragana Stojkovića, mladića iz Niša koji je netom prije poginuo na ratištu kod Sarajeva, na srpskoj strani.

Ratko Mladić navodno nije odobravao njihovu vezu te je, kako bi se riješio potencijalnog zeta, navodno mladića poslao na frontu u BiH. Prema jednoj teoriji Ana si je, kada shvatila tko stoji iza smrti njezina dečka, odlučila oduzeti život.

U javnosti se nakon nesretnog čina pojavila i teorija da je Ana Mladić nekoliko tjedana prije nego što će umrijeti, u ožujku 1994., otputovala je u Moskvu na maturalnu večer. Iz Moskve se vratila drugačija, tužna i depresivna. To je izazvalo spekulacije da je na tom putovanju otkrila pravo lice svog oca kojeg je obožava, te da ju je upravo ta strašna spoznaja natjerala na samoubojstvo.

U obiteljskoj kući punoj modernog oružja, Ana je uzela očev omiljeni pištolj koji su mu darovale kolege s beogradske Vojne akademije kada je diplomirao kao najbolji kadet u klasi. Razdragano je izjavio da će iz njega pucati samo da proslavi rođenje svojih unuka.

No, postoji i treća teorija koju je podržavao i sam Mladić, da je mlada studentica likvidirana te da iza njezina ubojstva stoji kriminalni beogradski milje. Istraga o smrti navodno nikada nije završena, Mladić to nije dozvolio.

Naslovnica Svijet