Novosti Svijet

poruka iz vatikana

Papa potresen nakon niza napada, pa i najnovijeg u New Yorku: 'Molimo Boga da obrati srca terorista i oslobodi svijet smrtonosnog ludila koje zlorabi Njegovo ime'

poruka iz vatikana

Papa Franjo je izjavio u srijedu da je "potresen" nizom nedavnih napada u svijetu, pa tako i napadom u New Yorku, u Sjedinjenim Državama, u kojemu je u utorak poginulo osam osoba.

"Potresen sam terorističkim napadima koji su se zadnjih dana dogodili u Somaliji, Afganistanu i jučer (utorak) u New Yorku", rekao je Papa rođen u Argentini pred mnoštvom vjernika na Trgu svetog Petra, nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja.

"Izražavajući žaljenje zbog tih čina nasilja, molim za poginule, za ranjene i za njihove obitelji", dodao je Jorge Bergoglio pozivajući sve na molitvu kako bi Bog "obratio srca terorista i oslobodio svijet mržnje i smrtonosnog ludila koje zlorabi Božje ime da sije smrt".

U utorak je u New Yorku vozač kamioneta gazio bicikliste i prolaznike na Manhattanu, usmrtivši osmero, među kojima šestero stranih državljana i ozlijedivši jedanaestero ljudi, što je prvi smrtonosni napad u New Yorku nakon 2001. Neki su mediji izvijestili da je vozač kamioneta, Uzbek koji je 2010. došao u SAD, izlazeći iz vozila povikao "Allahu akber!" ("Bog je velik!").

U napadu u Mogadishuu u Somaliji u subotu za koji su odgovornost preuzeli radikalni islamisti skupine Al Šebab, poginulo je najmanje 27 ljudi, a u u utorak je u "zelenoj zoni" u Kabulu, u Afganistanu, tinejdžer aktivirao eksploziv na sebi ubivši najmanje pet ljudi.

 

Naslovnica Svijet