Novosti Svijet

ne žele razbijanje

Stotine tisuća zagovornika jedinstvene Španjolske na ulicama Barcelone

ne žele razbijanje

Stotine tisuća zagovornika jedinstva Španjolske okupilo se na ulicama Barcelone u nedjelju podržavši uvođenje izravne vlasti Madrida u Kataloniji nakon što je ta pokrajina proglasila neovisnost.

Okupljanje je organizirala aktivistička organizacija Katalonsko civilno društvo te su mu se priključili dužnosnici triju stranaka koje su prošli tjedan odobrile preuzimanje katalonske administracije, Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani.

"S nama ne mogu računati u razbijanju Španjolske", rekao je Miquel Iceta, zastupnik PSOE-a u katalonskom parlamentu. Njegova stranka je u petak napustila prostoriju parlamenta u znak prosvjeda kada je 70 od 135 zastupnika izglasalo suverenu republiku Kataloniju.

"Živjela Španjolska!", "Ja sam Španjolac, Španjolac...!", odjekivalo je glavnim katalonskim gradom gdje su razvijene stotine španjolskih zastava.

Organizatori tvrde da je na ulicama 1,1 milijun osoba a katalonska gradska policija procjenjuje da ih je 300.000 ljudi.

Anketa objavljena u nedjelju u španjolskim dnevnim novinama El Mundo koje se protive nezavisnosti pokazala je da bi stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije mogle izgubiti parlamentarnu većinu na izborima za dva mjeseca.

U subotu su na snagu stupile mjere španjolske vlade kojima su s dužnosti razriješeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, potpredsjednik vlade Oriol Junqueras te njihovi 'ministri' kao i direktor i šef katalonske autonomne policije.

Puigdemont je, međutim, u subotu rekao da oni nastavljaju sa zacrtanim putem s uspostavljanjem republike te je odbio mjere iz Madrida.

Španjolska vlada sazvala je prijevremene izbore u Kataloniji za 21.prosinca.

Naslovnica Svijet