Novosti Svijet

oduševljenje u barceloni

Katalonija proglasila neovisnost! Španjolski parlament odobrio uvođenje izvanrednih mjera

oduševljenje u barceloni

17:01 - Španjolska ostaje "jedina sugovornica" Europske unije nakon glasovanja katalonskog parlamenta o neovisnosti, rekao je u petak Donald Tusk, predsjednik Vijeća EU-a koje zastupa 28 zemalja članica, prenose agencije.

"Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska je i dalje naša jedina sugovornica", napisao je Tusk u poruci na Twitteru, pozivajući ujedno španjolsku vladu da se odluči za "snagu argumenta a ne za argument sile", prenosi agencija France Presse.

Europska komisija je u petak objavila da zasad nema komentara o Kataloniji pošto je pokrajinski parlament proglasio odcjepljenje od Španjolske, prenosi Reuters.

"Nemamo što dodati onome što smo rekli na (redovitoj) podnevnoj tiskovnoj konferenciji", rekla je glasnogovornica EK-a Mina Andrejeva.

Na konferenciji je uputila novinare na ranije komentare predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera koji je nekoliko puta rekao da je rasprava o katalonskoj neovisnosti španjolsko unutarnje pitanje.

16:43 - Španjolski parlament odobrio je u petak uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, nedugo nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost te pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

U gornjem domu španjolskog parlamenta, zaduženog za teritorijalna pitanja, 214 zastupnika podržalo je aktiviranje članka ustava nikada dosad korištenog tijekom demokracije uvedene 1978. godine.

Protiv je bilo 47 zastupnika dok je jedan  ostao neopredijeljen. Time je aktiviran članak 155. ustava kojim španjolska vlada namjerava smijeniti katalonsku vladu te spriječiti uspostavljanje nezavisne republike Katalonije.
 
Španjolska ministarstva namjeravaju preuzeti upravljanje katalonskom policijom, financijama, javim medijima i telekomunikacijama na rok od šest mjeseci dok ne budu organizirani prijevremeni izbori u Kataloniji.
 
Vladajuća narodna stranka desnog centra i lijevi centar Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), koje se izmjenjuju na vlasti tijekom posljednja četiri desetljeća, izglasala su mjere u parlamentu.
 
U 18 sati bi se trebao održati sastanak španjolskih ministara nakon čega bi mjere trebale stupiti na snagu.

16:03 - Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je Španjolce da ostanu mirni jer će "pravna država uspostaviti vladavinu zakona" nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost Katalonije od Španjolske.

"Tražim smirenost svih Španjolaca. Pravna država će obnoviti vladavinu zakona u Kataloniji", poručio je Rajoy preko Twittera.

 

15:42 - Katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne nezavisnost Katalonije od Španjolske, a uskoro bi španjolski parlament u Madridu trebao odobriti izvanredne mjere u cilju sprečavanja odcjepljenja.

Katalonska vladajuća koalicija "Zajedno za Da" i partnerska stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje imaju većinu u parlamentu, predložile su zastupnicima pokretanje uspostave samostalne republike na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Oporbeni zastupnici stranaka koje se zalažu za cjelovitost Španjolske - Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani - napustili su prostoriju u znak prosvjeda. Njihovi prijedlozi prethodno nisu prošli glasovanje.

Nakon toga se prišlo glasovanju te je 70 od 135 zastupnika podržalo glasovanje o prijedlogu proglašenja republike. Deset zastupnika je bilo protiv, a dvoje neopredijeljeno.

Dok je predsjednica katalonskog parlamenta čitala rezultate glasovanja, pri svakom pročitanom "Da" ispred parlamenta bi se zaorio uzvik oduševljenja tisuća okupljenih ljudi koji su uživo pratili glasovanje. U masi su vijorile katalonske zastave, a među njima su bile istaknute i zastave Baskije, pokrajine na sjeveru gdje također postoji težnja za osamostaljenjem.

Oduševljenje se prolomilo ispred parlamenta a zastupnici koji su izglasali nezavisnost zapjevali su unutra katalonsku himnu. Priključili su im se okupljeni građani ispred parlamenta. "Živjela Katalonija", povikali su na kraju.

Na referendum kojeg je bio zabrani španjolski Ustavni sud izašla su 2,3 milijuna stanovnika od ukupno 5,3 posto s pravom glasa. Od onih koji su izašli 90 posto je izjasnilo za nezavisnost. Referendum je suprotan španjolskom ustavu na snazi od 1978.

Španjolski parlament bi u petak popodne trebao odobriti aktiviranje članka 155. ustava koji španjolskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunukacijama. Mjere uključuju micanje aktualne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Ondje vladajuća Narodna stranka premijera Marijana Rajoya ima većinu mjesta te potporu najveće oporbene stranke PSOE.

Naslovnica Svijet