Novosti Svijet

VOĐE ČETNIČKE FORMACIJE

'Sve je bilo trulo osim njega i drvenog krsta': u grobu osnivača Srpske garde navodno pronađeno neraspadnuto tijelo, hoće li legendarni kriminalac biti proglašen svecem?

 VOĐE ČETNIČKE FORMACIJE

Hoće li Srpska pravoslavna crkva dobiti novog svetitelja, i to legendarnog balkanskog kriminalca i osnivača Srpske garde koja je ratovala u Hrvatskoj, po nekima i Udbina ubojicu – Đorđa Božovića Gišku?!

Ako je vjerovati svjedočanstvu crnogorskog protojereja Velibora Džorića, koji je služio opijelo prilikom preseljenja Giškinih posmrtnih ostataka (ubijen je kod Gospića 1991. godine) u novu grobnicu u Bezjovu kod Podgorice – hoće.

– Svojim očima sam vidio da su istrulili drveni sanduk i limeni sanduci u kojima je bio, da mu je tijelo bilo u vodi u grobnici i da je satrulila samo tkanina. Ono što nije istrulilo su on i drveni krst na njegovim grudima s kojim je bio sahranjen i koji sija kao da je od zlata – šokiran je ispričao protojerej Džorić, koji je zbog zauzetosti vladike Amfilohija Radovića predvodio obred, zaključivši da je riječ o "Božjem znamenju".

Jes', bio je grešnik, ali...

Priznaje Džorić kako nije nepoznato da je Giška imao buran i grešan život, ali otkriva i kako je bio veliki pokajnik.

– Pod Ostrogom je ispovijedao svoje grijehe kod pokojnog arhimandrita Lazara, igumana ostroškog i stalno je govorio da mu Gospod bude milostiv kao onom pokajanom razbojniku na Golgoti, koji je viseći na krstu pored Krista rekao: "Sjeti me se, Gospode, u carstvu svome" – objasnio je Džorić, dodavši kako se u Giškinoj obitelji čuva Sveto pismo koje se gotovo poderalo od čitanja i na čijim je marginama Đorđe zapisivao svoja razmišljanja o Božjoj riječi.

– Kada je taj svešteni, mučenički grob otvoren, brat Đorđe je izašao ponovo da ga ogrije sunce. To je jedno od Božjih znamenja u ovom vremenu. Nećemo mi suditi, ali samo govorimo ono što smo vidjeli svojim očima i ono što smo dodirnuli svojim rukama, a dodirnuli smo život, a ne smrt – zaključio je oduševljeni protojerej.

Prema Giškinoj želji, u novu grobnicu pokopani su i njegova majka Milena i otac Gavra, zbog kojeg je obitelj, nakon što je Gavrilo počinio ubojstvo u Njemačkoj, promijenila prezime iz Mićković u Božović, po djedu Božu. Đorđe je rođen 1955., a do 1964. godine, kad mu je ubijen otac, živio je u Inđiji, potom se sele u Beograd, gdje Đorđe upoznaje lidere gradskog podzemlja.

U uličnim borbama i sukobima s policijom, kao jedan od najizdržljivijih i najopasnijih dobiva nadimak Giška. Ubrzo postaje jedan od vođa beogradskog podzemlja, a kasnih osamdesetih sa Željkom Ražnatovićem Arkanom vodio je noćni klub "Amadeus" na Tašmajdanu.

Je li mu smrt naručio Sloba

Navodno je to bila nagrada za poslove koje je s Arkanom obavljao za Udbu, među kojima se spominje i likvidacija hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Giška je operirao i po inozemstvu, gdje je "upoznao" zatvore, u kojima je, kruže beogradske ulične legende, završio "nekoliko fakulteta i stranih jezika".

Početkom rata u Hrvatskoj osniva i postaje zapovjednik paravojne formacije Srpska garda, a uz njega su u organiziranju sudjelovali Vuk Drašković i supruga mu Danica, te Branislav Matić Beli. Giška je ubijen sredinom rujna 1991. kod Gospića, jedna od verzija spominje kao naručitelja Slobodana Miloševića, dok je Matić ubijen mjesec dana prije u Beogradu, a Srpska garda prelazi u Bosnu i Hercegovinu, gdje se 1992. rasformira.


ĐUREKOVIĆEV UBOJICA

Premda Viši zemaljski sud u Münchenu, u procesu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću, ali ni tijekom prijašnjeg suđenja Krunoslavu Pretasu, nije utvrdio tko su bili ubojice Stjepana Đurekovića 1983. godine, Arkan i Giška smatraju se počiniteljima tog čina. Božoviću je tada bilo 28 godina i držali su ga jednim od najopasnijih jugoslavenskih kriminalaca, a sličnu "karijeru" hvatao je i Arkan.

Božidar Spasić, nekadašnji glavni inspektor za borbu protiv terorističkog dijela emigracije u Službi državne bezbednosti, u dokumentarnom filmu o beogradskoj mafiji "Vidimo se u čitulji" ispričao je kako je Udba tadašnjim kriminalcima osiguravala lažne putovnice i slala ih u inozemstvo, da ondje umjesto u Jugoslaviji pljačkaju banke, draguljarnice i kockarnice.

Akcija "Dunav", u kojoj je ubijen Đureković, smatrana je jednom od najuspješnijih akcija SDS-a, a Giška je dvije godine poslije uhićen u Njemačkoj, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

 

Naslovnica Svijet