Novosti Svijet

zaštitni znak

Izbrisan, pa na molbu Vatikana ušao u legendu: 'leteći superpapa' od sada će činiti samo dobra djela

zaštitni znak

Izbrisan, pa ušao u legendu.

Tako ide priča koje je počela kad je umjetnik Mauro Pallotti, poznat kao Maupal, 2014. godine u uličici Borgo Pio blizu Vatikana na zidu naslikao letećeg papu Franu kao Supermana, u bijeloj reverendi sa svojom sad već poznatom starinskom putnom torbom na kojoj je pisalo valores (vrijednosti), dogodilo se što i sa svim grafitima koji se na temu Pape rišu po rimskim zidovima – odmah je prebrisan.

Tri godine kasnije slika je, na molbu Vatikana, odnosno humanitarne organizacije Petrov novčić – oživjela, dapače, postat će zaštitni znak Papinih karitativnih djela!Tiskanjem te slike na službenim majicama u muškoj, ženskoj i dječjoj verziji u pet različitih boja i prodajom preko web stranice 'superpope.it' po cijeni od 19 eura namaknut će se sredstva za Papina karitativna djela, objasnio je u ime Vatikana msgr. Dario Edoardo Viganò. Na poleđini majice otisnuto je nekoliko rečenica pape Frane, a prva je posvećena milosrđu: "Milosrđe je prvo Božje obilježje. To je Božje ime".

Da sve bude u stilu, superpapa majica predstavljena je javnosti na Romicsu, Festivalu stripa u Rimu.

- U svijetu u kojemu se galami, u kojemu je sve sivo, u kojemu su svi ljuti, nešto što potiče na osmijeh i donosi malo ljubaznosti doista je lijek za kulturu galame i zahtijevanja – objasnio je Vigano, podsjetivši one koji u crtežu "superpape" vide desakralizaciju Papina lika, da se papa Frane od samoga početka predstavio kao pastir kojem je potrebna molitva i blizina ljudi.

Naslovnica Svijet