Novosti Svijet

izašlo 2,26 milijuna birača

Nisu ih spriječili gumeni meci i pendreci: pogledajte kako su Katalonci na ulicama Barcelone slavili rezultate referenduma

 izašlo 2,26 milijuna birača

Katalonska vlada je objavila da je na nedjeljni referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine.

Birališta u Kataloniji su zatvorena u 20 sati, a građani su se izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.

Španjolska policija je tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Katalonska vlada planirala je glasanje na 2300 biračkih mjesta no ostalo je nepoznato koliko ih je bilo otvoreno.


Nastojeći maknuti zagovornike referenduma koji su mirnim otporom blokirali ulaze u škole policija je koristila gumene metke i pendreke ozlijedivši stotine građana. U sukobu je ozlijeđeno devet policajaca te su četiri osobe privedene od kojih jedna maloljetna.

Video snimke na kojima se može vidjeti nasilno postupanje španjolske policije prema glasačima na referendumu za katalonsku neovisnost proširile su se društvenim mrežama.

 

 

 

Naslovnica Svijet