Novosti Svijet

provjetravanje

Desničarska stranka izbacila dužnosnika zbog nacističkih simbola

provjetravanje

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe) izbacila je jednog svojeg dužnosnika u Tirolu zbog toga što je u svojoj apoteci čuvao nacističke simbole, rekao je u srijedu glasnogovornik stranke. 

FPO-e, koji se bori sa socijaldemokratima za drugo mjesto na parlamentarnim izborima 15. listopada, već je izbacio nekoliko mjesnih dužnosnika zbog posjedovanja nacističkih simbola, što je u Austriji zabranjeno zakonom.

Martin Hochstoeger izbačen je iz stranke nakon što su se u austrijskim medijima pojavile fotografije mramorne ploče na kojoj su urezani citat Adolfa Hitlera, svastika i rezultati mjesnog glasanja 1938. za njemačku aneksiju Austrije.

"Zbog medijskih izvješća... morao sam sinoć nakon interne rasprave izbaciti dr. Martina Hochstoegera", rekao je vođa FPOe-a u Tirolu, Markus Abwerzger, navodeći kao razlog moguću opasnost za stranački duh.

Glasnogovornik tužiteljstva u Innsbrucku rekao je da istražuju slučaj.

Austrija se predstavlja kao prva žrtva nacista premda su veliki dijelovi austrijskog društva 1938. pozdravili aneksiju i mnogi su sudjelovali u nacističkoj ratnoj mašineriji i holokaustu.

Naslovnica Svijet