Novosti Svijet

problemi s mornaricom

Što se to događa s američkom ratnom flotom: u svega dva mjeseca umalo im potonula dva moćna razarača, za seriju fatalnih nesreća senator McCain krivi umor mornara

problemi s mornaricom

Američki senator John McCain pozvao je u utorak da se hitno zaustavi prekovremeni rad američkih mornara od 100 sati tjedno u vrijeme dok vođe mornarice ne uspijevaju objasniti niz fatalnih morskih nesreća u posljednjih nekoliko mjeseci. 
Ranije ovog mjeseca je američki ured za odgovornost rekao kako je redukcija u broju posade doprinijela sigurnosnim rizicima, a da neki mornari rade i do 100 sati tjedno.

"Mislim da znam što 100 sati tjedno radi ljudima tijekom vremena, a to je dugi period bila standardna praksa", istaknuo je McCain, predsjednik odbora Senata za oružane postrojbe. 

"Drago mi je da RAND i tkogod drugi proučava taj problem... no to možete promijeniti sutra", dodao je McCain, govoreći o američkom institutu. 

Američki razarač John S. McCain, nazvan po ocu i djedu senatora, znatno je oštećen, a desetero mornara je poginulo kad se to plovilo 21. kolovoza sudarilo s tankerom istočno od tjesnaca Malacce i Singapura.

Fitzgerald, sestrinski brod John S. McCaina, gotovo je potonuo u blizini japanske obale nakon što se 17. lipnja sudario s filipinskim kontejnerskim brodom. U poplavljenom dijelu broda je nakon sudara pronađeno sedam američkih mornara. 

Saslušanju u Senatu prisustvovali su članovi obitelji nekih od poginulih mornara.

Tajnik mornarice Richard Spencer poručio je da je u tijeku istraga o problemima u tom rodu oružanih snaga. 
"Imamo problem u mornarici i riješit ćemo ga", poručio je Spencer.

Dodao je da će se konzultirati s vanjskim tvrtkama poput BP North America koja ima iskustva u nošenju s tragedijama. Prije sedam godina je eksplodirala njezina platforma u Meksičkom zaljevu, što je dovelo do jedne od najvećih off shore tragedija u američkoj povijesti. 

Šef pomorskih operacija admiral John Richardson rekao je da je visoki tempo operacija i rezanje sredstava imalo utjecaj na mornaricu, no da su na kraju za sigurnost i spremnost najodgovorniji njezini čelnici. 
Mornarica je zbog nesreća u istočnoj Aziji otpustila brojne časnike, uključujući zapovjednika Sedme flote. 

Naslovnica Svijet