Novosti Svijet

strahoviti uragan

Maria prerasla u oluju najviše kategorije i pogodila Karibe: 'Poručite svijetu da je Domenika razorena!'

strahoviti uragan

Četvrti veliki uragan ove godine Maria, u ponedjeljak je prolazeći kroz istočne Karibe na putu prema Portoriku, prerasla u oluju četvrte, a ubrzo potom i pete, najviše kategorije, s udarima vjetra od 260 kilometara na sat, izvijestio je američki centar za uragane, upozorivši kako je riječ o oluji destruktivnog potencijala s mogućim katastrofalnim posljedicama, prenosi Jutarnji.

U ponedjeljak navečer Maria je stigla na područje Dominike i to je prvi put u povijesti da je uragan takve snage pogodio tu državu. Prema procjenama oluja će još neko vrijeme zadržati intenzitet između četvrte i pete kategorije i pogoditi St. Croix i Portoriko s utorka na srijedu, piše Washington Post.

Posljednji put je oluja četvrte kategorije pogodila otok 1932. dok je zadnji izravni udar uragana zabilježen 1998. godine, kada je otok poharao uragan treće kategorije Georges. Prema prognozama Maria dolazi s vjetrom koji će puhati od 190 do 240 kilometara na sat, a očekuju se i obilne kiše, posebno na višim područjima što bi moglo uzrokovati velike poplave i odrone. Očekuje se da će Maria do petka stići i na Bahame, no intenzitet je nemoguće predvidjeti.

Guverner Portorika Ricardo Rossello pozvao je stanovnike otoka da slušaju upute preko medija i pripreme se za dolazak oluje. Stanovnici nekih karipskih otoka već su napustili su svoje domove bježeći pred olujom.
 


 
Još se ne zna točno koliko je štetu uzrokovala Maria na području Dominike, no prema lokalnim je izvještajima snažan vjetar čupao krovove i drveće. Pošteđena nije bila ni kuća premijera Roosevelta Skerrita koji je navečer na svojoj službenoj stranici na Facebooku napisao: ‘Odnijelo mi je krov kuće. Prepuštam se na milost i nemilost uraganu. Kuća se puni vodom.’ Nešto kasnije objavio je da su ih spasili, piše Business Insider.

S vjetrovima koji su puhali i do 260 kilometara na sat Maria je potpuno rasturila Dominiku, a kako prenosi BBC premijer se oglasio još nekolio puta. ‘Izgubili smo sve što novac može kupiti. Najviše se bojim da će nas ujutro dočekati vijesti o ozbiljnim ozljedama i mogućim smrtima kao posljedicama odrona terena i poplava.’
 
Skerrit je štetu zasad opisao kao ‘razornu’ i uputio je međunarodnoj zajednici apel za pomoć: ‘Sad se moramo fokusirati na spašavanje građana i osiguravanje medicinske pomoći ozlijeđenima. Trebat će nam pomoć, prijatelji, trebam će nam pomoć bilo koje vrste.’
 
Novinar Curtis Matthew iz glavnog grada Roseaua rekao je za BBC da je situacija užasno loša: ‘Još uvijek ne znamo točno posljedice, znat ćemo tek kad sve završi. Mogu reći samo da ne izgleda dobro.’

Sve morske i zračne luke su zatvorene, a stanovnici koji žive blizu obale evakuirani su u skloništa. Obližnji otoci Martinique i Guadeloupe upozorili su građane na najgore i naredili evakuaciju.

 

Naslovnica Svijet