Novosti Svijet

isis-ov vojnik

Scotland Yard objavio identitet terorista koji je London zavio u crno: odazvao se u rat protiv nevjernika, bio je dobro poznat policiji, koristio je više identiteta...

isis-ov vojnik

Čovjek za kojeg se smatra da je počinio teroristički napad u centru Londona u kojem su, osim njega, poginule četiri, a ranjeno je više desetaka osoba, identificiran je kao 52-godišnji Khalid Masood, prenosi jutarnji.hr.

Kako piše Telegraph, ime napadača otkrio je Scotland Yard, a nekoliko sati prije toga Islamska država preko svojih medija objavila je da je riječ o njihovom "vojniku" koji se odazvao na poziv u rat protiv nevjernika.

Masood je rođen u engleskoj pokrajini Kent 25. prosinca 1964., a detektivi smatraju da je njegovo zadnje prebivalište bilo u regiji West Midlands. Navodni napadač koristio je više identiteta, a nije bio predmetom istrage u pogledu mogućeg počinjenja terorističkog napada.

No, bio je poznat policiji zbog brojnih osuda za fizičke napade, nanošenje teških ozljeda, posjedovanje oružja i narušavanje javnog reda i mira. Prvi je put osuđen još 1983. godine zbog počinjenja štete na tuđoj imovini, a njegova zadnja osuda datira iz 2003. godine zbog posjedovanja noža.

U bogatom dosjeu ni jednom nije bio osuđen za djelo povezano s terorizmom.

Ova obavijest iz Scotland Yarda stigla je samo dva sata nakon što je britanska premijerka Theresa May ispred Donjeg doma britanskog parlamenta rekla da je riječ o britanskom državljaninu koji je bio pod istragom obavještajne službe Mi5 zbog povezanosti s "nasilnim ekstremistima".

Kao što je poznato, Masood se terencem prvo zaletio preko Westminsterskog mosta i pritom pokosio nekoliko desetaka ljudi, zatim se zabio u ogradu parlamenta da bi potom s nožem u ruci krenuo prema samom parlamentu na čijem se ulazu sukobio s policijom. Pritom je izbo 48-godišnjeg policajca Keitha Palmera, koji je ubrzo umro, a Palmerovi kolege su Masooda ustrijeilili. Teroristu su pružili prvu pomoć, no i on je ubrzo preminuo.

Naslovnica Svijet