Novosti Svijet

Srbija se sjeća 1.12.1918.: Pa tko je ugurao Hrvate i Slovence u Jugoslaviju

Granice Kraljevine SHS 1918. - 1922. godine
Beogradski Press u nedjelju je objavio veliki prilog povodom 90 godina od osnivanja prve Jugoslavije. Uz navođenje bitnih povijesnih činjenica i događaja koji su prethodili osnivanju južnoslavenske tvorevine, ali i svega što se s njom događalo do konačnog sloma nekadašnje SFRJ, najzanimljiviji dio su ipak izjave političara i poznatih lica sa srbijanske estrade, od kojih izdvajamo.

Dragan Šutanovac, Demokratska stranka:
- Jugonostalgičan sam.  SFRJ je po svojim prirodnim ljepotama i različitostima bila jedna od najljepših turističkih odredišta u Evropi. Jako mi je žao što se u vremenu u kome se Europa ujedinjavala, Jugoslavija na jedan besprizoran način uz puno žrtava raspala.

Ivica Dačić, Socijalistička partija Srbije:
- Nije dobro što smo se rasturili jer smo se raspali po starim međurepubličkim granicama. Ne žalim puno jer bolje je biti dobar susjed nego loš ukućanin.

Tomislav Nikolić, SNS:
- Nisam jugonostalčigan jer je SFRJ bila vještačka tvorevina koja je završila kako je završila. Ja sam za to da se države organiziraju po teritorijalno-etničkom principu, kako gdje koji narod živi. Što se tiče odnosa s Hrvatskom, na njenu sramnu tužbu treba odgovoriti kontratužbom, u čijem pisanju će sudjelovati iskusni pravnici poput Smilje Avramov, a nikako se ne smije dozvoliti da pojedinci iz trenutne vlasti od toga prave osobni marketing.

Slobodan Samardžić, DSS:
- Raspad SFRJ bio je nužan jer narodi nisu više željeli živjeti zajedno. Glavno pitanje u svemu tome je metoda razlaza, a ona je bila nasilna. I Slovenci i Hrvati su koristili nasilje, a kasnije i Muslimani, i to je tragedija raspada bivše Jugoslavije. S druge strane, samo jedna država, Makedonija, nije koristila nasilje kao metodu, već se mirnim putem odvojila. Nisam jugonostalgičan.

Dragan Todrović, Srpska radikalna stranka:
- Nisam jugonostalgičan. I jedna i druga Jugoslavija bile su pogubne za srpski narod. Pokazale su se kao potpuni promašaj. Za nas je to bio gubitak skoro jednog stoljeća na potpuno pogrešnom projektu. Ja sam za veliku Srbiju na granicama Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica. Uložit ćemo sve napore da se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što ćemo se zalagati da se građani Crne Gore na referendumu ponovo izjasne jesu li za zajedničku državu sa Srbijom.

Velja Ilić, NS:
-  Ono što ne valja treba amputirati na vrijeme i za onim što se raspalo tuđom voljom ne patim, pa tako ni za SFRJ, naročito ne za Hrvatima i Slovencima. Ne znam ni tko ih je doveo u tu zajednicu, gde su nas svi iskoristili, a mi ostali kratkih rukava.

Lepa Brena, pjevačica:
- Moja domovina je napravljena 1945. godine. Imali smo konvertibilni dinar i jednu malu Jugoslaviju kao što je to danas Europska unija. Imali smo putovnicu s kojim smo putovali bez viza, a danas smo, zahvaljujući neuspješnoj politici, izolirani kao geto luđaka koji prijeti cijelom svijetu. Može li mi netko  odgovoriti zašto se raspala moja domovina i šta je to bolje što smo dobili danas? Svi smo izgubili. Nakon rata, svi ljudi koje srećem po svijtu, a koji se sjećaju tog vremena, žale za velikom Jugoslavijom. Ali kada se okrenem unatrag, nije ni čudo kada vidim gdje smo mi, a gdje su svi ostali. Bolje je za ovu novu generaciju i da ne zna ništa o tome.

Raka Marić, menadžer:
- Postojao je običaj da kada "Bijelo dugme" objavi album i krene na turneju, u Zagrebu koncert pravimo u tamošnjem Domu sportova koja prima deset tisuća ljudi, i to u dva dana. Sve do te 1991. ulaznice za oba koncerta bi planule za četiri-pet dana. I tada sam zakazao dva koncerta iako je Brega inzistirao da radimo jedan. Nisam ga poslušao. Prvi koncert smo jedva prodali, na drugom nismo imali ni dvije tisuće ljudi. Katastrofa. Nacionalizam je već proradio i meni je tek tada postalo jasno šta se sprema. U Hrvatskoj je publika donosila šahovnice, u Srbiji dizala tri prsta. Raspala se Juga, a i "Bijelo dugme" s njom.

Slavica Tripunović Dajana, posljednja miss SFRJ:
- Lijepo smo živjeli u velikoj Jugoslaviji. Bila su ta ljepša i sretnija vremena. S jedne strane mi je drago, a s druge nije što sam bila posljednja miss SFRJ. Ipak, lijepo mi je i u ovoj mojoj zemlji Srbiji.

I. B. / EPEHA

Naslovnica Svijet
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last