Novosti Svijet

ništa od primirja

Dva policajca ubijena, 35 ozlijeđenih u kurdskom napadu u Turskoj

ništa od primirja

Automobil bomba i napad kurdskih militanata ubio je dvojicu policajaca, a 35 je ranjenih na jugoistoku turske pokrajine Mardin u petak, objavili su sigurnosni izvori.

Napad je izvela oko 6 sati ujutro Radnička stranka Kurdistana (PKK) u gradu Nusaybinu blizu granice sa Sirijom, tvrde turski sigurnosni izvori, ali nitko još nije preuzeo odgovornost za napad. 
 
Prekid vatre između PKK i države propao je u srpnju i od tada je povećan broj napada na turske sigurnosne snage i nasilje u pretežito Kurdima nastanjenom jugoistoku zemlje sa stotinama ubijenih. 
Nasilje je u porastu  i drugdje u Turskoj. 
 
Samoubilački napad na vojne autobuse u Ankari ubio je prošli mjesec 29 osoba, a prema tvrdnjama turske vlade izveo ga je pripadnik sirijske kurdske milicije YPG uz pomoć PKK.
 
Turska je također postala meta napada pripadnika terorističke takozvane Islamske države kojoj pripisuju tri napada bombaša samoubojica s više od 140 žrtava. Prvi je bio izveden prošle godine u gradu Suruc blizu sirijske granice, a drugi u prijestolnici Ankari te treći u siječnju u Istanbulu.
 
Turska, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom. PKK je počeo oružanu pobunu protiv turske valsti 1984. u svrhu proglašenja samostalne države. Više od 40.000 ljudi, uglavnom Kurda, od tada je ubijeno.

 

Naslovnica Svijet