Novosti Svijet

ABECEDARIJ NOVE AMERIKE: KAKVE PROMJENE MOŽEMO OČEKIVATI OD BARACKA OBAME

Hladni rat s Rusima zamijeniti hladnom votkom

ABECEDARIJ NOVE AMERIKE: KAKVE PROMJENE MOŽEMO OČEKIVATI OD BARACKA OBAME

Svijet želi onu Ameriku koja mu je podarila Prvi amandman, blues, jazz, rock’n’roll, bitničku književnost, čovjeka na Mjesecu i kompjutore, umjesto one koja mu daruje nove modele tomahawka i novi strah

Opća je ocjena da se izborom Baracka Husseina Obame za američkog predsjednika dogodilo nešto spektakularno ne samo za Ameriku, nego i za čitav svijet.

Svjedoče o tome slike veselja širom planeta, od kenijskih sela do japanskih hi-tech nebodera, čak i kod ljudi koji nikad nisu kročili u Ameriku niti uopće razmišljaju o tome. Kao da je svijet poludio pa sada svi misle da je sve moguće.

Recimo, nadbiskup Atlante i bivši poglavar Američke biskupske konferencije Wilton Daniel Gregory na dan Obamina trijumfa izjavljuje kako je sad i Rimokatolička crkva spremna za prvoga crnog papu te da bi se to moglo dogoditi za iduće konklave.

Možda je stvar u tome što je svijet opet postao mlad, a to već dugo nije bio, pa su neki čak mislili da više nikad i neće biti mlad, nego da će samo tonuti u starost i umor.

Kažu da se zadnji put ovakva “mladost svijeta” osjećala još prije 48 godina, onomad kad je izabran Kennedy (pa i kad je nešto kasnije grunula kontrakulturna, tzv. hipi revolucija); otada, sve do danas, svijet je padao u nove i nove spirale nasilja i ratova, a blistava zvijezda slobode, koja je nad Istočnom Europom zabljesnula 1989. godine, brzo se istopila u lopovskim tranzicijama i serijama ratova u bivšoj Jugoslaviji i bivšem SSSR-u, koji su opet postarali lice svijeta.

Sada se to lice još jednom, poslije pola stoljeća, ukazuje u nasmiješenom i mladolikom izdanju, kao s reklama za kozmetičke proizvode, upravo u trenutku kad su Amerika i cijeli svijet zaglavili u petlji beskonačnih ratova i globalne krize.

Na cijelom planetu tinja nada da prisustvujemo novom rađanju one Amerike koja je svijetu podarila Prvi amandman (balada o slobodi govora), blues, jazz, rock’n’roll, bitničku književnost, čovjeka na Mjesecu i kompjutore: svijetu je dosta Amerike koja mu daruje nove modele tomahawka, skidanje cipela na aerodromima i novi strah.

Stoga smo, u čast rađanja Nove Amerike, sastavili kratki abecedarij želja, nadanja i očekivanja od te tvorevine. Odmah da upozorimo, u ovom tekstu ta će očekivanja biti nekritički ogromna. Ukratko: tražimo čudo!

A – Afrika.
Dokle god “Crni kontinent” grca u siromaštvu, svijet je besmislen. Ako sin Kenije ne pomogne svojoj braći, tko im uopće može pomoći? Sada je trenutak da Bono Vox, glasnogovornik Trećeg svijeta, popije kavu s Obamom.

B – Bush.
Da se više nikad ne ponovi da takav kapacitet priđe nuklearnom kovčežiću. Ameriko, molimo Te!

C – Chomsky, Noam.
Nije li vrijeme da ikona antiglobalizma, prvak među kritičkim intelektualcima svijeta i vodeći svjetski anarhist posve napusti lingvistiku i postane makar neformalni Obamin savjetnik, ali u punom radnom vremenu?

D – Demokracija.
Očekujemo da Nova Amerika i dalje brani ovaj front, ali i da prihvati pravo onih naroda u drugim dijelovima svijeta koji žele drukčije principe društvenog uređenja.

E – Ekonomija.
Kad je prije dvije godine počeo kampanju, Obama nije mogao znati za aktualnu krizu. To ga može opravdati, ali samo neko vrijeme: o uspješnom rješenju ovog problema nažalost ovisi sve drugo.

F – Fanatizam, fundamentalizam.
Ovo se ne događa nekome drugome, nego svima. Obuzdavanje američkog fundamentalizma, što očekujemo od Nove Amerike, bit će korisna poruka za obuzdavanje drugih političkih fanatizama.

G – Guantanamo.
Zatvaranje Guantanama bit će simbolički znak da se možemo vratiti staroj navici da Ameriku gledamo kao prvaka u ljudskim pravima.

H – Hussein.
Nadamo se da za osam godina prva asocijacija na ovo ime neće biti bivši irački diktator Saddam, simbol krvološtva, nego dvomandatni (to će značiti: uspješni) američki predsjednik Barack Hussein Obama.

I – IRAK, IRAN, ISLAM.
Obama je najavio dijalog s Iranom i povlačenje američke vojske iz Iraka u roku od 16 mjeseci. Nadamo se da će to pomoći smirivanju muslimanskoga gnjeva i potiskivanju radikalnih, a jačanju umjerenijih političkih opcija u tim dijelovima svijeta.

J – Južna Amerika.
I Evo Morales je, kao i Obama, pripadnik potlačene rase. Neke stvari koje govori Chavez nisu toliko različite od stvari koje nudi Obama. Kuba je umorna od sankcija. Možda je vrijeme da američki predsjednik popije jednu tekilu s južnoameričkim ljevičarskim vođama.

K – Književnost.
Uglednici Švedske kraljevske akademije, operativci Nobelove nagrade, poručili su da američki pisci “nisu na razini standarda ove nagrade”, jer im je književnost “izolirana i provincijalna”. Ostaje se ufati da će Nova Amerika stvoriti atmosferu koja bi mogla iznjedriti novog Faulknera ili Hemingwaya.

L – Luther, Martin King.
Obama je pokazao da je ostvarenje sna moguće, makar od mitskih riječi “I have a dream” trebalo 45 godina i makar san ne dočekao onaj tko ga je svijetu ispričao.

M – Multipolarni svijet.
Ako je to neumitna budućnost, onda je dobro da na početku stvaranja tog svijeta stoji čovjek koji na svojoj koži znade što znači biti “multi”.

N – NADA.
Da, mi to možemo – bio je Obamin izborni slogan. Pandorina kutija nije u ljudskoj vlasti, ali ako čovjeku uzmete i nadu, uzeli ste mu zadnji komad slobode. Samo neka traje.

O – Obrazovanje, oružje.
Obama nije imao bogato zaleđe, jedini kanal njegove društvene promocije bila je harvardska diploma, pa očekujemo da će Amerika još više ulagati u obrazovanje, makar nauštrb ulaganja u oružje.

P – Porezi, pravednost.
Nova “robinhudovska” porezna politika, koja smanjuje poreze siromašnima, a povećava bogatima, vraća Ameriku, a posredno i cijeli svijet, u etičku normalu.

R – RUSIJA.
Predsjednik Ruske Federacije Medvedev voli Deep Purple, Obama preferira Dylana i Springsteena. Možda se na koncertu Henryja Rollinsa mogu dogovoriti da hladni rat zamijene hladnom votkom, uz salatu od rakova. Ruski medo, kao i svaki medo, napada samo kad se osjeća ugrožen.

S – Socijala.
Čovjek kojeg je majka u djetinjstvu prehranjivala vladinim bonovima za hranu teško da će kao lider Nove Amerike zaboraviti one koji su u kapitalizmu ispali gubitnici.

T – TREĆI SVJETSKI RAT.
S Obaminim “mekšim pristupom” ostatku svijeta nadamo se da će atmosfera među mogućim akterima općeg rata biti manje zategnuta.

U – UBOJSTVO.
Očekujemo da se ne ponove Kennedy i Martin Luther King! Molimo Te, Ameriko, usliši nas!

V – VJERA.
Unuk afričkog animističkog vrača, sin ateista i agnostkinje s interesom za budizam, po vlastitom izboru kršćanin, vjernik koji trenutačno ne pripada ni jednoj kongregaciji jer se razišao s Trojednom crkvom Kristovom, Obama je zgodna ilustracija da je vjera individualni, a ne društveni čin.

W – WASP.
Nadamo se da će bijela anglosaksonska protestantska zajednica, uključujući i njihove ekstremiste, mirno prihvatiti da predsjednik Amerike, prvi put nakon Kennedyja, ne dolazi iz njihovih redova.

Z – Zdravstvo.
Amerika ne može biti svjetski uzor ako sto milijuna njezinih stanovnika nema zdravstveno osiguranje. Zato je najavljeni Obamin projekt nacionalne zdravstvene zaštite nužan i za Novu Ameriku, ali i za sve narode u svijetu čije elite slijede američki primjer. Uključujući i hrvatski narod.

DAMIR PILIĆ

Naslovnica Svijet