Novosti Svijet

put tuge

Podignu li Mađari zid, tisuće migranata krenut će u Hrvatsku

put tuge

Mađarska je posljednjih mjeseci odredište tisućama migranata /REUTERS/Bernadett Szabo

Nakon velikih plakata “dobrodošlice” na kojima je, među ostalim, pisalo: “Ako uđete u Mađarsku, ne uzimajte posao Mađarima”, tamošnji premijer Viktor Orban odlučio je zaustaviti migrante radikalnim potezom. Na ulazu u zemlju za neželjene došljake postavit će ogradu visoku četiri metra, i to duž granice sa Srbijom, a sljedećeg tjedna trebali bi biti prezentirani detalji tog plana. Premijer Srbije Aleksandar Vučić šokiran je tom idejom, prenosi BBC.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je kako njegova zemlja ne može više čekati da Europska unija pronađe rješenje za veliki broj migranata koji ulaze preko Srbije, pa planiraju postaviti ogradu duž granice duge 175 kilometara.

Zidovi na sve strane

Prema podacima mađarske vlade, samo u ovoj godini u njihovu je zemlju ušlo oko 54.000 migranata, a za ilustraciju spominju kako je tijekom cijele 2014. zabilježeno 43.000 ulaza. Oko 70 posto migranata u Mađarsku stiže iz Sirije, Afganistana i Iraka.

Mađari nisu prvi koji se žele riješiti nezvanih gostiju ogradom ili zidom. Bugarski prvi projekt izgradnje 30 kilometara zida na granici s Turskom dobio je dodatak. U plan je tako dodan 131 kilometar zida, a to je nešto više od polovice ukupne granice između Bugarske i Turske, gdje bodljikava žica i beton trebaju zaustaviti izbjeglički val.

I izraelski ministar za promet Yisrael Katz na svojem se Facebooku nedavno pohvalio ispravnom politikom svoje zemlje koja je “izgradila zid duž granice s Egiptom kako bi radnicima useljenicima iz Afrike blokirala pristup”. Izrael je ojačao ogradu prema Egiptu 2012. i tako poprilično smanjio priljev migranata koji su prošlog desetljeća stizali u Izrael.

Od neželjenih migranata, ali prije svega pripadnika radikalnog ISIL-a, zidom se štiti i Saudijska Arabija. Business Insider piše kako granična zona sada ima pet slojeva ograde s kontrolnim tornjevima te noćnim i radarskim kamerama, a u to područje poslano je i dodatnih 30.000 vojnika.

Veliki zid bit će dugačak 965 kilometara, a kombinacije jarka i žičane ograde odvojit će Saudijsku Arabiju od Iraka, čiji su veliki dijelovi teritorija pod kontrolom Islamske države. O prijedlogu se raspravljalo 2002., a gradnja je počela u rujnu prošle godine.

Sličnih primjera ima još, a jedan od njih može se vidjeti i na granici SAD-a i Meksika.

Lovorka Marinović
, neovisna međunarodna konzultantica za migraciju, naglašava kako je dokazano da ovakve prepreke ne zaustavljaju migrante.

– Sam zid ili ograda apsolutno ne mogu spriječiti migrante prema cilju koji su sebi zacrtali i gdje žele doći. Sada se gradi “tvrđava Europa”, no migranti su sigurni u svoje namjere i vrlo su domišljati kada nekamo žele doći. Može se dogoditi nešto poput primjera iz Sjedinjenih Američkih Država. Amerikanci su, naime, na sličan način pokušali zaustaviti najezdu Meksikanaca, koji su onda kopali podzemne rovove te su tako prelazili na drugu stranu – podsjetila je međunarodna konzultantica.

Balkanska ruta

Neki stručnjaci ukazuju na to da bi nova mađarska ograda mogla navesti ilegalne migrante na balkanskoj ruti da u većem broju skreću prema Hrvatskoj.

– Ako mađarski premijer ostvari svoj plan podizanja ograde, može se očekivati da će migranti samo promijeniti rutu. U tom slučaju može se očekivati veći priljev migranata na granicama Hrvatske sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom – procijenila je Lovorka Marinović.

U posljednje vrijeme sve više migranata bira tzv. balkansku rutu, pa preko Makedonije i Kosova ulaze u Srbiju, odakle nastavljaju putovanje prema zemljama Europske unije. International Business Times piše kako je samo u prva tri mjeseca ove godine na balkanskoj ruti bilo 32.000 osoba mahom iz Sirije, Afganistana, Pakistana i sjeverne Afrike. Frontex navodi kako je 2010. godine balkansku rutu koristilo 2370, a prošle godine 43.360 migranata.

Promjena ruta

– Mađarska je sada suočena s velikim brojem migranata koji dolaze upravo ovom rutom preko Balkana. Ranije je ta ruta išla preko Srbije u Hrvatsku. Krijumčari, koji organiziraju transfer migranata, mijenjaju rute. Može se tako dogoditi da i u Hrvatskoj dođe do porasta broja migranata, ali to nitko ne može sa sigurnošću reći jer se rute stalno mijenjaju. Sada je granica do Bajakova najfrekventnija za ulazak migranata, ali to se mijenja. Hrvatska je, na primjer, 2000. godine bila na udaru i mislim da je tada u zemlju ušlo više od 20.000 migranata, a onda je došlo do pada, pa opet porasta... Sada se to stabiliziralo na nekoliko tisuća godišnje. Kod nas je dugo zanemarivana uspostava prihvatnih centara. Hrvatska je do sada imala samo jedan prihvatni centar, i to Ježevo pokraj Zagreba. U izgradnji su prihvatni centar Trilj, a u planu je i Tovarnik u Slavoniji. To se odnosi na ilegalne imigrante koji nemaju slobodu kretanja, dok je stanje bolje za one koji traže azil, pa Hrvatska za njih ima Porin u Zagrebu te prihvatni centar u Kutini – doznali smo od Marinović.

Lola Wright

Talijanski ‘plan B’

Italija je samo u ovoj godini prihvatila oko 60.000 izbjeglica iz sjeverne Afrike, pa tamošnji premijer Matteo Renzi gubi strpljenje s kolegama iz EU-a te najavljuje plan B. Ako članice Unije ne rasterete njegovu zemlju, Renzi kaže da će migrantima dati privremene vize kako bi mogli sami ući u druge države EU-a. Graničnu kontrolu pojačale su Francuska i Austrija, pa su tako u Italiju vratili nekoliko stotina migranata.

Život bez straha

“Oni koji zatvaraju vrata migrantima moraju tražiti oprost od Boga”, sugerirao je papa Frane, poručivši kako se “ljudsko dostojanstvo uvijek mora poštovati”.

“To su naša braća i sestre koji traže dom daleko od svoje zemlje, traže dom u kojem mogu živjeti bez straha”, prenijele su agencije Papine riječi, koji je pozvao međunarodnu zajednicu na zajednički rad u prevenciji prisilne migracije.
Čelnik krajnje desne Sjeverne lige Matteo Salvini ironično je pitao: “Čisto iz znatiželje, koliko ima imigranata u Državi Vatikanu?”, pišu talijanski mediji.

Srbija je žrtva

Iznenađeni premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je razgovor s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom na zajedničkoj sjednici njihovih vlada koja je najavljena 1. srpnja.

“Mislim da rješenje nije u podizanju zidova, poglavito ako netko za to nije kriv. Srbija ne može biti kriva za migrante, jer smo samo tranzitna zemlja. Oni su u Srbiju došli s teritorija Europske unije – iz Bugarske i Grčke”, rekao je Vučić za Radioteleviziju Srbije.

EK: ‘Zid nije rješenje’

“Europska komisija nema nadležnosti u tome kako zemlje članice osiguravaju svoje granice, ali smatra da ne bi trebalo podizati nove zidove u Europi”, izjavila je glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud nakon što je Mađarska najavila podizanje zaštitne ograde na svojoj granici sa Srbijom.

“Tek smo nedavno srušili zidove u Europi i sada ne bismo trebali podizati nove. Komisija potiče zemlje članice da koriste alternativne mjere”, rekla je glasnogovornica Komisije.

Naslovnica Svijet