Novosti Svijet

POZVALI I građanE bostona U POMOĆ

FBI: Ići ćemo do kraja svijeta kako bi pronašli odgovorne; Obama: Ovo je teroristički čin

POZVALI I građanE bostona U POMOĆ

FOTO: AFP

FBI je održao konferenciji za novinare na kojoj su istaknuli da su pronađene dvije eksplozivne naprave, od kojih su obje eksplodirale, te da istražitelji nisu pronašli tragove drugih eksplozivnih naprava u Bostonu, javlja Jutarnji.hr.

FBI i lokalna policija pozvali su građane da pomognu u istrazi slanjem fotografija i informacija. Također, FBI je pozvao građane na razumijevanje jer će mjesto napada biti izolirano nekoliko idućih dana dok forenzičari detaljno ne obave posao.

Zsad nema privedenih, a ukupan broj ozlijeđenih u eksplozijama je 176, od čega 17 u kritičnom stanju.

- Istraga se neće zaustaviti na američkom tlu. Ići ćemo do kraja svijeta kako bi pronašli odgovorne - kazao je specijalni agent Richard DesLauriers.

Prema posljednjim in formacija kojima raspolažu istražitelji, bombe su navodno bile postavljene u ekspres-loncima sa šrapnelima, skrivenima u ruksacima.

Eksplozije su bile vremenski namještene i nisu bile dovoljno jake da bi samo tlakom zraka izazvale tragediju. Kobnima su se pokazali šrapneli koji su odletjeli daleko.

Također, 20-godišnji Saudijac kojeg su mediji odmah proglasili potencijalnim osumnjičenikom, uopće nije uhićen već je ranjen i policija tvrdi kako s njima surađuje te su odbacili svaku mogućnost da je on kriv za napad.

PSD

Obama: Ovo je teroristički čin

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je bombaški napad u Bostonu 'teroristički čin'. Napad je opisao „gnusnim i kukavičkim“, ali da motivi i počinioci još nisu poznati, javlja BBC. U početku je Obama birao riječi, no jučer je kazao da je svaki bombaški napad na civile zapravo teroristički akt.

On je istaknuo kako nije poznato je li napad izvršila neka teroristička organizacija – domaća ili strana ili je pak riječ o individualcu, te da se za sada o svemu može nagađati. Isto tako, Američki je predsjednik obećao da će se krivci pronaći i dovesti pred lice pravde.

FBI je odam preuzeo istragu te službeno objavio kako nema novih prijetnji ni mogućnosti napada u Bostonu.
Kasno navečer je prema navodima BBC-ja bilo ukupno ozlijeđeno 170 osoba.

O.G.I.
Naslovnica Svijet