Novosti Svijet

beograd ne oprašta

Perišića čeka suđenje u Srbiji zbog špijunaže za CIA-u

beograd ne oprašta

Proces će  se aktivirati čim iz Haaga stigne službena oslobađajuća presuda, jer je predmet, kojim se Perišić tereti za predaju disketa s povjerljivim sadržajem obavještajcu CIA-e Johnu Neighboru u jednom motelu 2002. godine - mirovao zbog suđenja

Nakon oslobađajuće presude u Haagu, generala Momčila Perišića, bivšeg načelnika stožera Miloševićeve Vojske Jugoslavije, čeka u Srbiji suđenje za špijunažu u korist SAD-a.

Proces će se aktivirati pred Okružnim sudom u Beogradu čim iz Haaga stigne službena obavijest o oslobađajućoj presudi, jer je predmet, kojim se Perišić tereti za špijunažu - zbog navodnog predavanja disketa s povjerljivim sadržajem obavještajcu CIA-e Johnu Neighboru u jednom motelu na Ibarskoj magistrali 2002. godine - mirovao zbog suđenja Perišiću u Haagu.

Odgođeno slavlje

Spoznaja o tome što ga čeka vjerojatno je utjecala i na samoga generala koji je, nakon povratka, odgodio slavlje u rodnim Koštunićima ispričavajući se umorom. To na neki način objašnjava i činjenicu da su Perišića dočekali samo niži službenici dvaju srpskih ministarstava i Ureda za suradnju s Haaškim sudom.

Potvrda o nastavku suđenja Perišiću za špijunažu stiže i iz Okružnog suda u Beogradu, a iz ureda srpskog predsjednika Tomislava Nikolića stiže priopćenje iz kojega se “između redaka” može iščitati da su neke Perišićeve “usluge” utjecale na oslobađajuću presudu nakon što je ranije osuđen na 27 godina zatvora bez obzira što nije bilo nekih novih detalja koji bi to opravdavali.

Stanislava Pak, savjetnica predsjednika Tomislava Nikolićakazala je kako je “neobično da poslije kazne od 27 godina zatvora uslijedi oslobađajuća presuda, što izaziva nedoumicu i pitanje što je razlog toliko različitim odlukama”. Nastavi li se suđenje, pokraj Perišića će se na optuženičkoj klupi naći bivši potpukovnik Vojske Jugoslavije Miodrag Sekulić, koji je, prema dosadašnjim saznanjima, bio “glavni sakupljač” strogo čuvanih dokumenata i tajni te Vojske. Njegovo praćenje trajalo je duže vrijeme u akciji zvanoj “Poštar”, iz koje se doznalo da i Momčilo Perišić ima kontakte s američkim obavještajcem.

Uhićenje Momčila Perišića, potpredsjednika vlade Zorana Đinđića i predsijednika parlamentarnog Odbora za sigurnost,14.ožujka 2002. godine u motelu na Ibarskoj magistrali , bio je prvorazredni međunarodni skandal. Perišić se u tom ugostiteljskom objektu pojavio negdje oko 20 sati ležerno obućen u trenerku.U jednom separeu sastao se sa obaviještajcem CIA.

Tada su u lokal uletjeli specijalci vojne policije u civilu, Perišića i Neighbora okrenuli licem prema zidu i stavili im lisičine na ruke. Kasnije se tvrdilo kako kod Perišića nije pronašeno ništa optužujućega, ali da je u kožnoj torbi američkog obaviještajca navodno pronađena disketa sa zvučnim zapisom sa sjednice kolegija načelnika Glavnog stožera. Odmah nakon toga mediji u Srbiji špekulirali su da je general Perišić “trgovao” kako bi pribavio amnestiju u Haagu.

J. PARIPOVIĆ

Naslovnica Svijet