Novosti Svijet

opasne teme

Pitanje zvijezde petokrake načelo slovensku koaliciju

opasne teme

FOTO: CROPIX

S odlukom premijera Janeza Janše da se na središnjoj proslavi Dana državnosti ne dopusti isticanje simbola s petokrakom zvijezdom naišla je na otvoreno negodovanje demokratske stranke umirovljenika (DESUS), jedne od stranaka njegove peterostranačke koalicijske vlade.

"Ako se takvi potezi nastave, postavit će se pitanje ima li smisla djelovati u takvoj koaliciji", izjavio je u petak predsjednik te stranke i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

On je nakon radnog susreta s predsjednikom oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Igorom Lukšičem novinarima potvrdio da je pokušao djelovati na Janšu da odustane od zabrane uobičajenog isticanja zvijezde petokrake na stijegovima veteranskih partizanskih udruga, kako bi one mogle sudjelovati na večerašnjoj središnjoj proslavi Dana državnosti, ali da u tome nije uspio.

Erjavec je novinarima nakon susreta s Lukšičem rekao da bi se sve slovenske političke stranke morale koncentrirati na životna ekonomska pitanja kako bi se zaustavila rastuća kriza, a ne se baviti ideološkim temama koje unose nepotreban razdor.

Protiv zabrane isticanja zvijezde petokrake na službenim proslavama Dana državnosti protestirale su već ranije antifašističke udruge i oporbena stranka Pozitivna Slovenija (PS), a bivši slovenski predsjednik Milan Kučan i aktualni predsjednik Danilo Tuerk u četvrtak su na primanju za političare koji su sudjelovali u događajima prilikom osamostaljenja prije više od 20 godina istakli da treba poštovati i njegovati sve korijene iz kojih je današnja Slovenija iznikla, pa tako i organizacije slovenskih partizana - veterana s njihovom uobičajenom ikonografijom dio koje je i zvijezda s pet krakova.

Stranka premijera Janeza Janše zabranu isticanja zvijezde petokrake za koju navodi da je simbol komunizma i bivše SFRJ od čijeg se nedemokratskog režima samostalna Slovenija distancirala tumači potrebom poštovanja službenih državnih obilježja demokratske države koja je nastala 1991.

H
Naslovnica Svijet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last