Novosti Svijet

sudac u chicagu, tvrdio beogradska ‘pravda’, prihvatio je tužbu srba iz tzv. krajine protiv tvrtke koja je hrvatsku vojsku pripremala za oluju

Sud prihvatio tužbu Srba protiv američke tvrtke koja je obučavala HV

sudac u chicagu, tvrdio beogradska ‘pravda’, prihvatio je tužbu srba iz tzv. krajine protiv tvrtke koja je hrvatsku vojsku pripremala za oluju

Federalni sud u Chicagu oglasio se nadležnim suditi po tužbi Srba iz nekad okupiranoga područja tzv. Republike Srpske Krajine, koju su u ime njih podnijele srpske organizacije u SAD-u optužujući američku tvrtku umirovljenih vojnih časnika Military Professional Resources Incorporated (MPRI), koja je instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji i sudjelovala u njoj, tvrdi beogradski dnevni list Pravda.

Po tužbi, za odštetu se traži 10 milijardi dolara, i to 25.000 dolara po svakome od 200.000 izbjeglih i prognanih Srba. MPRI je uložio žalbu na tužbu i tražila da se nadležnim odredi sud u Washingtonu, gdje je i sjedište te organizacije. To je odbijeno, na zadovoljstvo tužitelja, jer su smatrali da bi washingtonski sud bio pristran i sudio u korist MPRI-ja.

Srbi inače optužuju američku tvrtku za sudjelovanje u genocidu i progonu 200.000 Srba iz tzv. Krajine. Kao dokaz o suradnji MPRI-ja i Hrvatske je potpisani ugovor o instruiranju hrvatskih časnika i vojnika. Prihvaćajući nadležnost za postupanje po ovoj tužbi, Federalni sud u Chicagu pozvao je obje strane da do kraja rujna dogovore izvansudsku nagodbu.

Ako MPRI ne pristane na odštetu, počet će veliki proces. U obrazloženju odluke suda kojom je predmet prihvaćen, sudac je naveo da tužba “ima dubinu i ozbiljnost” pa je odredio suđenje. Peter Singer, stručnjak za privatni vojni sektor, autor knjige “Korporacijski ratnici” koja analizira globalni razvoj privatnog vojnog sektora, u knjizi piše da je službeni angažman MPRI-ja u Hrvatskoj bio − demokratski razvoj vojske.

“Instrukcije MPRI-ja ostavile su traga u Hrvatskoj vojsci”, primjećuje Singer, navodeći da su HV-u pomogli i neki britanski vojni časnici. Singer naglašava da su se akcije u Oluji provodile po udžbenicima NATO-a, što je i razumljivo, napominje, jer su neki od umirovljenih časnika MPRI-ja bili autori vojne doktrine NATO-a.

JOVO PARIPOVIĆ

Clinton: Navijao sam za Hrvate

MPRI je obučavao Hrvatsku vojsku od jeseni 1994. godine do ljeta 1995. godine. U svojoj knjizi “Moj život” to spominje i bivši američki predsjednik Bill Clinton. “U ljeto 1995. godine navijao sam za Hrvate. Embargo na isporuku oružja nismo striktno provodili. Dopustili smo jednoj privatnoj tvrtki, u kojoj su radili umirovljeni časnici američke vojske, da poboljša kvalitetu Hrvatske vojske”, stoji u knjizi Billa Clintona.

Naslovnica Svijet
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last