Novosti Svijet

Početkom ramazanskog posta dodatno je uzburkana ionako usijana situacija na Bliskom istoku

Tabak: Incident u Hami nije izolirani slučaj

Početkom ramazanskog posta dodatno je uzburkana ionako usijana situacija na Bliskom istoku

To nije   izdvojeni incident,   nego posljednji napad pokazuje da sirijska situacija ide prema eskalaciji − kazao je Igor Tabak, neovisni vojni analitičar

Nemiri na Bliskom istoku nikada ne prestaju, a jučerašnjim početkom ramazanskog posta dodatno je uzburkana ionako usijana situacija na cijelom području, posebice u Siriji, gdje je u nedjelju ubijeno najmanje 140 osoba.

Kako prenose svjetski mediji, “cum grano salis” (na hrvatskom “sa zrnom soli”), uzimajući u obzir da imaju ograničen pristup, a sva su javna glasila pod državnom kontrolom, teško je doznati konačan broj umrlih, ali ne bi ih trebalo biti više od 200.

Hama, grad na zapadu zemlje, najteže je stradao, i to baš u nedjelju, dan prije početka najvažnijeg islamskog vjerskog blagdana ramazana, kako bi se poslala jasna poruka revolucionarnim prosvjednicima da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne planira odstupiti s trona vlasti.

U Hami je ubijeno 53 ljudi, većinom su ustrijeljeni na ulici, a državna vojska nije se ustručavala koristiti vatru i na svetim mjestima. Ovaj napad potaknut je višetjednim prosvjedima revolucionara koji su najavili još žešće aktivnosti tijekom ramazana.

Kako nam objašnjava Igor Tabak, neovisni vojni analitičar, nedjeljni incident nikako nije izdvojen iz cjelokupnog slijeda uzročno-posljedičnih odnosa dugotrajnog sukoba na cijelom području.

Prostor za disanje

− To nikako nije izdvojeni incident, nego posljednji napad pokazuje da sirijska situacija ide prema eskalaciji. Za razliku od Libije te pogotovo Egipta, gdje je ramazan označavao smanjenje oružanih sukoba, u Siriji je situacija dijametralno suprotna. Naime, najavljena je eskalacija sukoba − kaže Tabak te dodaje da je riječ o pokušaju “preventivnog” djelovanja protiv prosvjednika kako bi državne vlasti dobile prostor za disanje.

Budući da sve bliskoistočne zemlje imaju probleme s demokratizacijom ili makar prilagođavanjem zapadnim vrijednostima, ovaj slučaj može se komparirati s medijski puno više praćenim sukobima u Libiji.

− Sirija i Libija imaju mnoge zajedničke poveznice. Ne samo da su sukobi istodobno počeli, nego obje zemlje imaju crte polaganijeg tijeka eskalacije. Međutim, razlika je u vanjskopolitičkim odnosima tih dviju zemalja. Naime, Zapad nije spreman ponovno ulaziti u vojne inicijative, kao što je bio slučaj u Libiji, dok je sirijski predsjednik Al-Assad u puno boljim odnosima sa susjedima nego libijski Moamar Gaddafi − završava Tabak, uz napomenu da je vrlo teško prognozirati scenarij sukoba. Ali, jedno je sigurno − ovaj će tjedan biti odlučujući za sirijsku situaciju.

jure jerić

Osnovni podaci:

− populacija: 21 milijun
− populacija ispod granice siromaštva: 12 posto
− stupanj korupcije: 127/178
− pismenost: 84 posto
− prosječna dob: 21,5
− glavne etničke skupine: Arapi (90 posto), Kurdi (9 posto), Armeni, Turci.

Naslovnica Svijet