Novosti Svijet

Genscher: Hrvatska, dobro došla u Europsku uniju!

Hans-Dietrich Genscher u Bonnu je u subotu navečer  demonstrirao zašto je bio jedan od najomiljenijih njemačkih političara i 18 godina šef njemačke diplomacije - i to ne bilo kojih 18 godina, nego gotovo dva desetljeća u kojima su se dogodile povijesne promjene i u Njemačkoj i u Europi.

Šarmirajući i zabavljajući publiku odaslao je nekoliko jasnih poruka. Kako za Hrvatsku i Srbiju, tako i za Francusku i Njemačku, nema drugog puta u budućnosti do onog zajedničkog, europskog, rekao je. Liberal Genscher je bio i ostao veliki zagovornik ujedinjene Europe i u njoj, smatra on, moraju naći mjesto svi.

Sve ono što se događalo i što se događa na prostorima bivše Jugoslavije stabilizirat će se i učvrstiti tek onda kada sve zemlje bivše Jugoslavije budu u Europskoj uniji, ustvrdio je bivši njemački ministar vanjskih poslova. Na kraju svog zahvalnog govora, Hans-Dietrich Genscher je poručio: "Hrvatska, dobro došla u Europsku uniju!"

U Telekomovoj centrali u Bonnu okupila se na poziv Njemačko-hrvatskog društva politička elita kako bi odala priznanje čovjeku koji je ove godine dobitnik nagrade Franje Basića za angažman u gradnji mostova između Njemačke i Hrvatske, za produbljenje bilateralnih veza i uopće za poticanje dijaloga između naroda i zemalja. Basić je bio godinama župnik u Bonnu, osnovao je 1994. Njemačko-hrvatsko društvo, organizirao izložbe, koncerte, političke susrete i humanitarne pošiljke, a njegovo djelo nastavlja život u nagradi onima koji djeluju u istom duhu.

83-godišnji Hans-Dietrich Genscher najprominentniji je dobitnik ove nagrade dosad i osoba koja je zbog svoje uloge u međunarodnom priznanju Hrvatske 1991. postala savršenim simbolom duboke povezanosti i jakih veza Hrvatske i Njemačke, kako je u svom govoru konstatirao i državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković.

Za govornicom su se nizali brojni ugledni govornici, neki od njih važni akteri sadašnje i bivše vlasti u Njemačkoj i Hrvatskoj: od domaćina, člana Uprave Njemačkog telekoma Guida Kerkhoffa, preko laudatora Andreasa Pinkwarta, zamjenika predsjednika njemačkog FDP-a i predsjednika Liberala u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji, do hrvatskog velesposlanika u Njemačkoj Mire Kovača.

Svi su našli riječi hvale, divljenja i poštovanja za političara koji je umnogome obilježio događaje u Europi pri kraju 20. stoljeća, ali i iskoristili priliku da se još jednom osvrnu na Hrvatsku u času njezinog rađanja i Hrvatsku danas, pred vratima Europske unije.

Naglasili su kako bez Hansa-Dietricha Genschera ne bi bilo došlo do tako brzog priznanja Hrvatske niti tako brzog ujedinjenja Njemačke.

Najzanimljiviji dio svečanosti bila je svakako podijska diskusija na temu prevladavanja napetosti između istoka i zapada, jugoistočne Europe i europskih integracija.

U njoj je Genscher pričao o trenucima u kojima se krojila povijest, povijest u kojoj je on držao škare u rukama - o njemačkom ujedinjenju, o svojoj političkoj karijeri, o susretima s papom, o svojoj velikoj želji da njegova stara domovina (istočna Njemačka) i nova domovina (zapadna Njemačka) jednoga dana budu ponovno jedna zemlja, te o svom ponosu na ujedinjenu europsku obitelj.

"Čovjek može učiti iz svojih grešaka i svojih uspjeha, ali europsko jedinstvo je veliki uspjeh", zaključio je. Posebno je istaknuo važnost ravnopravne suradnje i dijaloga velikih i malih članica europske obitelji. Njegov nasljednik na mjestu ministra vanjskih poslova, stranački kolega Klaus Kinkel konstatirao je: "Genscher je imao teži zadatak, a meni je ostao Daytonski sporazum."

Elitno društvo na podiju u Telekomovoj centrali zaokružio je aktualni državni ministar u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Werner Hoyer. On je bio pozvan da govori o perspektivama Hrvatske danas. Hoyer je za jednog aktivnog sudionika vlasti bio neobično direktan: "Njemačka i Europska unija vesele se novoj članici Europske unije - Hrvatskoj", rekao je. Upozorio je doduše na "posljednje prepreke" koje se moraju ozbiljno shvatiti, ali je obećao da Hrvatska i dalje može računati s njemačkom potporom i zaključio kako vjeruje da će ona ući u EU već iduće godine, za vrijeme mađarskog predsjedanja Unijom.

deutsche welle

Naslovnica Svijet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last