StoryEditorOCM
Promo arhivBio planet savjetuje

Šest pravila za zdravu i uravnoteženu prehranu

Piše PSD.
15. studenog 2018. - 11:00

Kada je u pitanju zdrava prehrana, nailazimo na obilje mitova i zabluda. Često kod donošenja odluka ne pomažu ni novi, često kontradiktorni savjeti za prehranu koji se pojavljuju svaki dan, ali osnove prehrane se puno ne mijenjaju.
Dobar odnos prema vlastitom tijelu vraća se dobrim zdravljem, a Bio planet nam donosi šest temeljnih pravila za zdravu i uravnoteženu prehranu.
 

1. Povrće je neizostavno
Da biste si složili zdravi tanjur, napunite uvijek polovicu tanjura povrćem i neka vam to bude zlatno pravilo. Naravno, prženi krumpirići se ne broje! Izaberite svježe povrće po želji, najbolje je koristiti sezonske namirnice. Cjelovite žitarice kao što su heljda, kvinoja, zob, amarant ili integralna riža, te mahunarke kao što su slanutak, leća ili grah bi trebale napuniti još barem jednu četvrtinu tanjura, preostalu četvrtinu napunite zdravim bjelančevinama kao što su riba, sir, tofu ili meso, ako niste vegetarijanac. Stavite kvalitetu ispred količine, uvijek je bolje koristiti ekološke namirnice provjerene kvalitete i bez pesticida.
 

2. Doručak se ne preskače
Svi smo to već čuli, i to je istina: doručak je najvažniji obrok dana! Zdravi doručak je ključan za pomoć kod pokretanja metabolizma i poboljšanja kognitivne funkcije. Pozitivna sprega će nas motivirati da, ako dan započnemo zdravim doručkom, ostatak dana radimo zdrave izbore kod odabira jela. Jednostavno, brzo i ukusno - za doručak se može napraviti smoothie. Gotovo da nema voća i povrća koje se ne može pretvoriti u ukusan napitak. Banana je najzahvalnija namirnica za pripremu smoothieja jer mu daje potrebnu gustoću, dobro je ubaciti cjelovite žitarice, hladno prešana ulja ili neki superfood prah. U Bio planetu ističu da, kad se o superfoodu radi, imaju provjereno najbolju ponudu superfooda brenda PlanetBIO.
 

3. Nemojte se izgladnjivati
Ova navika ne samo da nije dobra za organizam već nam se često obija o glavu. Ako ne jedemo dovoljno kalorija preko dana, velika je vjerojatnost da će nas vrhunac gladi uhvatiti navečer, a onda se vodimo mišlju "ionako sam bio dobar i nisam jeo cijelo dan" pa često posegnemo za nekom kalorijskom bombom kao što je sladoled. Predlažemo da se prehrana planira unaprijed, a ako se to ne može, dobro je uvijek pri ruci imati snack od sirove hrane u obliku raw bara. Hranjiv je, jeftin i podiže razinu energije jako brzo. Uvijek dobro dođu i grickalice od cjelovitih žitarica te orašasti plodovi.


4. Ne brojite samo kalorije, one nisu jedino mjerilo
Umjesto da prilikom svake konzumacije jela brojimo kalorije, veći fokus treba biti na brojanju hranjivih sastojaka. Tako se često kupuju keksići koji sadrže "samo 100 kalorija", i oni sadrže toliko kalorija, ali u obliku šećera i masti, a razne emulgatore često preskočimo pobrojati. Neka hrana koju kupujete ima eko certifikat kako biste bili sigurni da ne sadrži razne toksine, pesticide i emulgatore koji se često koriste pri proizvodnji konvencionalne hrane. Naravno, umjerenost je važna.

5. Slatkoga se ne treba odricati
Ne treba se odricati slatkog no treba znati odabrati zdravije varijante. Predlažemo da kušate prirodne zaslađivače kao što su rižin slad, agavin ili javorov sirup, brezin šećer, steviu ili med.
 

6. Detoksikacija
Kako bi održali zdravlje cijelog organizma, povremeno treba osloboditi tijelo nakupljenih toksina te minimalizirati količinu unosa štetnih tvari. Prije svega, važno je ubrzati i poboljšati probavu te potaknuti prirodno čišćenje tijela iznutra i izvana. Savjetujemo da započnete s čišćenjem crijeva uz pomoć psyllium ljuskica koje možete dodati u smoothie ili sok zajedno s đumbirom i limunom koji je prepun vitamina C koji je antioksidans, a također preporučujemo i zeleni čaj.

U trgovinama Bio planet možete pronaći još hrpu dobrih savjeta i ideja za zdravu i uravnoteženu prehranu. U asortimanu imaju više od 4500 namirnica organskog porijekla, dodataka prehrani i prirodne kozmetike pa ćete sigurno pronaći nešto za sebe i izići bogatiji za pokoji savjet od ljubaznih djelatnika Bio planeta. Bio planet je nedavno pokrenuo veliku kampanju "Bio hrana za svaki dan", kojom se želi ljude osvijestiti da bio hrana nije luksuz već se može i treba konzumirati svaki dan, a kao dio te kampanje su uveli kartice vjernosti za svoje kupce, kojima se mogu ostvariti značajne uštede prilikom kupnje u njihovim trgovinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:56