StoryEditorOCM
Promo arhivKAMENI VIJADUKT

Vetmin most igrom svjetla otet zaboravu

Piše PROMO
3. kolovoza 2018. - 17:22

KAMENI VIJADUKT
Vetmin most igrom svjetla otet zaboravu
 
Kameni vijadukt zvan Vetmin most izgrađen početkom 20. stoljeća je dug 76,81 m, sastavljen od šest stubova koji nose sedam polukružnih lukova koji se dižu u visinu od 23 m. Izgrađen je kao dio trase uskotračne pruge po kojoj je vozila nadaleko poznata Rera, koja je povezivala Split s unutrašnjošću, odnosno Sinjem kao konačnim odredištem u dužini od oko 35 kilometara.
Nakon ukidanja pruge 1962. godine most nastavlja svoju značajnu prometnu ulogu te ostaje u funkciji cestovnog prometa. Pozicioniran je podno južnog dijela Kliške tvrđave i premošćuje prirodni usjek kojim i danas teče potok i u najsušnijem razdoblju godine.
Projektom iluminacije istaknuta je njegova graditeljska, estetska i povijesna komponenta te je stavljen u funkciju dodatne turističke ponude stranim posjetiteljima kojih je na ovim prostorima svakim danom sve više. Služio je kao dio prometne infrastrukture, ali treba imati na umu da je imao i veliku općeprihvatljivu životnu vrijednost što svakako treba ukazati  kroz odgoj mladih naraštaja na ovim prostorima.
Igra svjetla u njegovim lukovima na jedan poseban način ga otima zaboravu i ukazuje na svu ljepotu koja u noćnim satima dolazi do punog izražaja, posebno kad  Kliška tvrđava uskoro zasja u punom svjetlu. Tako će se zaokružiti jedan projekt u kojem će Vetmin most, graditeljski spomenik određenog vremena doći do punoće izražaja kao nerazdvojiva cjelina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:18