StoryEditorOCM
Promo arhivOBITELJSKO GOSPODARSTVO 'RABO' DIČI SE KVALITETOM PROIZVODA

Sočnom baranjskom jabukom slade se Dalmatinci u 'Tommyju'

Piše Promo
14. svibnja 2018. - 11:40

Ljeto prije ljeta dogodilo se Dalmaciji, brzinski nas skinulo u kupaće kostime, navelo ljude na razmišljanje što će biti za koji mjesec, kada je sada već ovako pakleno.

Ali ne znaju Dalmatinci da nisu jedini, evo dovoljno je otići do Baranje, pa već u startu svibnja osjetiti temperature više od 31 stupnja. Ali ima i onih koje one itekako raduju, primjerice Nikolu Velickog, prvog čovjeka baranjske tvrtke "Rabo" d.o.o. U srcu njegove plantaže, koja se prostire na gotovo sto hektara valovitih terena baranjskoga Banova brda, pokraj Kneževih Vinograda, stojimo i gledamo stabla koja će ove godine roditi oko 6,5 tisuća tona sočnog ploda. Veliki dio toga će preko "Tommyja" doći i na police dalmatinskih trgovina.
– Ovo za sada sve izgleda vrlo dobro. Očekujemo odličan urod, a još nam mladi nasadi s najnovijim sortama jabuke nisu ni u punom rodu. I više sam nego zadovoljan – kaže Velicki.

Gala i zlatni delišes

Pa kada sljedeći put budete u rukama držali baranjsku galu, crveni delišes, jonagored, zlatni delišes, braeburn, fuji ili granny smith jabuku, znajte da joj je matična adresa bila ovdje, oko Banova brda, pola sata vožnje sjeverno od Osijeka, na nekih 700 kilometara od Splita. Ima tih sorti i kod nas u Dalmaciji, i one svoje mjesto imaju na "Tommyjevim" policama, ali Velicki, baš se slavonski bećarski šaleći, veli kako su te naše "od dolje", s okusom mora i soli, nula bodova prema baranjskima. Zašto? Zato što jabuke do baranjske, kaže, nema nigdje. A s njom i "Tommyja" kao njezina distributera, koji ih, veli Nikola, tretira partnerski, te na pravi način, kao kvalitetnog domaćeg proizvođača, čuva i cijeni. Zajedno s njima već godinama "Tommy" gradi priču i brend baranjske jabuke. O.K., ali zašto je baranjska forte, ustrajavamo.
– Lipa je i vaša, ali ova je posebna i drago mi je da, kao rezultat partnerske suradnje s "Tommyjem", u njezinu okusu guštaju ljudi diljem zemlje. Posebna je ova priča jer mi imamo spoj baranjskog plodnog tla, rijetke mikroklime i sunčanih dana više nego vi na moru. Naravno, sve je to praćeno s jako puno tehnologije, ulaganja i truda. Dalmacija ima limitirane i poprilično zahtjevne površine i slabe zime, pa je ozbiljna održiva proizvodnja jabuka tamo vrlo teška. Kod nas je što se tiče jabuka druga priča. Zima je zapravo jača, sunce kao s današnjih plus 32 stupnja daje joj kvalitetu i slatkoću. Pa kad je zagrizeš, i nakon dugog skladištenja, ona je hrskava i puna soka. Zato je ljudi vole – kaže Velicki.
Kvalitetnu mladu priču iz Baranje odmah su uočili u "Tommyju", koji poštuje i prioritetno u svoje poslovanje uvodi hrvatski proizvod. S njima je jabuka "Rabo" otišla u sve krajeve zemlje. Poslovni čovjek kao što je Velicki, taj kontinuirani poslovni odnos opisuje samo riječima hvale, pojašnjavajući kako s kvalitetnim proizvodom prostora za odabir partnera u Hrvatskoj, ili u inozemstvu, uvijek ima. No oni su baš u "Tommyju", kaže, prepoznali kvalitetnog suradnika s kojim žele rasti.
– Nude nam sve ono što je bitno jednom proizvođaču, mjesto na policama, kvalitetne cijene, duboko poštovanje prema našem radu, proizvodu i sve ono što u njega unosimo. A, vjerujte mi, osim puno rada, u njega je uloženo jako puno ljubavi, emocije i strasti. S druge strane, "Tommy" je s nama dobio kvalitetnu jabuku, nove sorte i opskrbu tijekom cijele godine. Sve na jednom mjestu i s hrvatskim predznakom – kaže Velicki.
Posebno ističe opskrbu svake godine neovisno o klimatskim prilikama. Zašto? Dok je zadnje dvije godine zbog mrazeva Europa panično tražila gdje će kupiti jabuku, kao rijetko koji lanac s hrvatskog tržišta, u "Tommyju" su mogli mirno spavati. Uložili su, kaže Velicki, u skupi sustav zaštite od mraza, upravo kako bi svojim partnerima osigurali jabuku i kada je drugi nemaju.

Veliki kapital

– Isplatilo se, jer imati kvalitetnu domaću jabuku cijele godine po normalnim i fer cijenama, mislim da je veliki kapital i nešto najbolje što svome partneru možeš pružiti. A "Tommy" to svakako zaslužuje – kaže Velicki.
U vodećoj tvrtki u Kneževim Vinogradima stalno se ulaže u proizvodnju i kapacitete. Uz pomoć EU fondova ove godine ponajprije u infrastrukturu i opremu, čime se postiže samodostatnost skladišnoga kapaciteta. Pritom se otvaraju i veće mogućnosti ponude. Jedna od novina koja će se s "Tommyjem" početi realizirati jest šira lepeza novih pakiranja.
– Imat ćemo i mogućnost automatskog pakiranja u vrećice u obliku family pakiranja. A nudit ćemo i komadna pakiranja od četiri, šest ili osam plodova sa stretch folijom. Sadimo i nove sorte gale i fuji, provodimo potrebnu zaštitu od tuče i navodnjavanje, čime ćemo dodatno osnažiti vlastitu proizvodnju. Uza sve to, imamo i "Tommyja" kao hrvatskog partnera, koji uz obostrano zadovoljstvo ovoj našoj priči dugoročno daje vjetar u leđa – kaže Nikola Velicki.


Naš recept
Muffini s jabukama
Očistite i naribajte tri slatke jabuke. Sa strane umutite tri jaja, 120 grama šećera, vanilin šećer, 270 ml jogurta, 80 ml ulja, te smjesi dodajte 270 g brašna, prašak za pecivo, 1,5 žlicu cimeta. Sve dobro izmiješajte i u smjesu dodajte naribane jabuke. Promiješajte. Žlicom punite kalupiće za muffine i pecite 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Po želji muffine poslužite s malo tučenog vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:30