Novosti Hrvatska

HDZ: Hrvatska politika nije požnjela rat, smrt i sakaćenje

Josipović: Da je hrvatska politika prema BiH valjala, broj Hrvata se ne bi prepolovio

HDZ: Hrvatska politika nije požnjela rat, smrt i sakaćenje

/ Ja sam izrazio žaljenje i ne znam zašto moju izjavu komentiraju oni koji je nisu ni pročitali ni čuli. Izrazio sam žaljenje zbog pogrešne politike koja je doprinijela stradanjima u BiH i stradanjima hrvatskog naroda u BiH, a da je ta politika išta vrijedila broj Hrvata u BiH ne bi bio gotovo prepolovljen u odnosu na predratno vrijeme. To je jedna pogrešna politika koja ne podrazumijeva mnoge stvari koje sam jučer čuo kako mi imputiraju političari nespremni za reforme.

/ No, to će se promijeniti. Hrvatska politika u BiH mora biti politika poštivanja suverenosti BiH, ali i jednakopravnosti hrvatskog naroda koja danas nije takva i upravo spremnost da se priznaju lošiji aspekti nekih prijašnjih politika daje legitimitet i mogućnost da Hrvatska pomogne nastojanja hrvatskog naroda da ostvari jednakopravnost - rekao je predsjednik Ivo Josipović, koji je zamoljen da prokomentira i službeni stav HDZ-a o njegovom sarajevskom govoru, pri čemu su ga prozvali što je u njegovom govoru "izostala jasna osuda Miloševićeve agresije."

/ Ja sam siguran da dolazi vrijeme da će izabrani politički predstavnici svih naroda priznati pogreške koje su bile, a one nisu bile samo jednoga naroda i jedne države već konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat.

/ Ja sam protekla dva dana dao svoj doprinos i opet ću ga dati i što mi je najdraže dobio sam podršku vjerskih zajednica i političkih stranaka, a hodajući Mostarom dobio sam i podršku građana, koji su izgleda prije političara prepoznali potrebu da se okrene nova stranica i da se u okviru toga priznaju i neke pogreške - zaključio je Josipović poručivši da se veseli susretu i razgovoru s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor na tu temu, koji se, što se njega tiče, može dogoditi i Uredu predsjednika i u Vladi.

Nikola PatkoviĆ
Snimio: Vlado Kos/CROPIX

HDZ: Hrvatska politika nije požnjela rat, smrt i sakaćenje

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice u priopćenju objavljenom nakon današnje sjednice u sjedištu stranke na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma najoštrije je odbacilo dio govora predsjednika Ive Josipovića u Parlamentu BiH u kojem se tvrdi da je Republika Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama doprinijela politici koja je "požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijuna raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji“.

HDZ žali što Josipović, unatoč odredbama Ustava Republike Hrvatske, nije svoje poruke o hrvatskoj politici prema BiH koordinirao s Vladom Republike Hrvatske.

/ Svi mi koji imamo odgovornost za Hrvatsku se mora o držati Ustava i zakona - kratko je izjavila premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka. Na pitanje je li znala da će Josipović u BiH parlamentu održati takav govor, Kosor je istaknula: - Nisam, ali smatram da sam trebala biti obaviještena.

Vrh HDZ-a u priopćenju je najoštrije odbacio, kako kažu, svaki pokušaj relativizacije krivnje Miloševićevog režima, prešućivanje njegove genocidne politike te izjednačavanja žrtve i agresora pod izlikom da su zločini počinjeni na svim stranama.

Predsjedništvo vladajuće stranke stoga "žali što je u govoru predsjednika Ive Josipovića u Parlamentarnoj skupštini BiH izostala jasna osuda Miloševićeve agresije te je prešućen doprinos Republike Hrvatske opstanku Bosne i Hercegovine, od zbrinjavanja stotina tisuća izbjeglica iz BiH do spašavanja Bihaća od novog genocida poput onog u Srebrenici".

Ipak, HDZ-ovci poručuju da je " poklon žrtvama u Ahmićima i Križančevom Selu pozitivan korak u promicanju kulture dijaloga, pravednosti i mira".

(jl)

Tadić: Bit ćemo pod istim europskim nebom s relativiziranim granicama

Mađarska, koja sljedeće godine preuzima predsjedanje Europskom unijom, će biti velika podrška nastojanjima Hrvatske i Srbije za ulazak u europske integracije, zaključak je trilateralnog sastanka predsjednika Hrvatske, Mađarske i Srbije Ive Josipovića, Laszla Solyoma i Borisa Tadića održan u mađarskom gradu Pečuhu.

Iako je mađarski predsjednik iskazao uvjerenje da će u vrijeme njihova predsjedanja Hrvatska dovršiti pregovore, a Srbija postati zemlja zemlja kandidat, Josipović i Tadić izrazili su uvjerenje da će se to dogoditi i ranije.

/ Hrvatska nema još puno prepreka za završetak pregovora, ostalo je još pitanje pravosuđa, a što se tiče Haškog suda mi smo predali sve tražene okrivljenike i kada se riješi posljednje otvoreno pitanje koje se tiče Topničkih dnevnika neće biti prepreka za potpunu potvrdu suradnje s Haškim sudom - rekao je Josipović, a nakon što je Solyom, između ostaloga, spomenuo da se nada kako će obje zemlje surađivati s Haagom i "predati preostale zločince koji su na spisku." Solyom je također čestitao Josipoviću i Tadiću na posljednjim gestama "koje vraćaju povjerenje među narodima."

/ Važno je da svatko prizna svoje greške i važno je što je to učinjeno vrlo brzo nakon rata - poručio je Solyom.

Josipović je pak istaknuo da je "došlo konačno vrijeme za odlučno rješavanje svih otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije te ostalih zemalja bivše Jugoslavije." Dodao je i da je tema razgovora bila i BiH, "jer je ona strateški važna, budući da bez njezine stabilnosti i sigurnosti, nema ni stabilnosti i sigurnosti u regiji." Tadić je oak Hrvatskoj poželio što brži ulazak u EU, jer bi to "značilo da će i Srbija brzo ostvariti taj strateški cilj."

/ Bit ćemo pod istim europskim nebom s relativiziranim granicama, ali poštujući svatko svoj integitet i identitet - istaknuo je Tadić, dodavši da se nada kako će i drugi parlamenti donijeti deklaraciju sličnu onoj koju je donio parlament Srbije distanciranjem od zločina u Srebrenici.

Nikola patković

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last