Novosti Hrvatska

Kosor: Pozvat ću ga na razgovor, Hrvatska nije bila agresor u BiH; Josipović: Nisam se ispričao

Josipović: Nisam se ispričao

"Žalim što je moj govor pogrešno prenesen. Premda je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba, pa ni Europske unije, a stojim iza svake svoje riječi. To nije bila isprika, nego sam izrazio žaljenje zbog ratnih zbivanja", rekao je Josipović u četvrtak navečer u Mostaru.

psd

- Hrvatska nkada nije vodila agresorski, nego obrambeni rat - odgovorila je večeras premijerka Jadranka Kosor predjedniku Ivi Josipoviću, koji se Bosni i Hercegovini ispričao za hrvatsku politiku '90-ih godna prošlog stoljeća, javlja Jutarnji list.

- To su jednostavno povijesne činjenice, koje stoje i u Deklaraciji o domovinskom ratu. Nju je usvojila još bivša Račanova Vlada, u njoj stoji da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski i sve nas obvezuje - kazala je u četvrtak poslijepodne Kosor, istakavši kako Hrvatska nije napala BiH, već je ta zemlja, kao i Hrvatska, bila žrtva velikosrpske agresije Slobodana Miloševića.

Kosor je pritom izrazila žaljenje zbog žrtava, jer svaka od njih, kaže, zaslužuje da joj se pokloni, no podsjetila je i kako je Hrvatska zbrinula stotine tisuća prognanika iz BiH, ne pitajući ih za etničku pripadnost.

Osim toga, dodala je, Zagreb i Sarajevo su 1995. usvojilii Deklaraciju o suradnji, u kojoj jasno stoji da se i Hrvatska i BiH brane od velikosrpske agresije.

- Hrvatska je vodila obrambeni i osloboditeljski rat i nije posezala ni za čijim teritorijem, zaključila je Kosor, istakavši kako Deklaracija o domovinskom ratu obvezuje sve kreatore i vanjske politike.

Na novinarsko pitanje je li se čula s Josipovićem nakon njegove isprike, Kosor je priznala da nije.

Najavila je da će ga pozvati na razgovor čim se vrati iz inozemstva, među ostalim i na temu ispirke koju je uputio BiH.

(jl)
foto: boris kovačev/cropix

HDZ: optužba, SDP: potpora

Milorad Pupovac (SDSS): - Predsjednik je održao odličan govor koji može biti primjer za ono što je potrebno učiniti nakon ratova koji su vođeni na prostoru bivše Jugoslavije. Griješe svi koji tvrde da je isprika optužnica. Isprika umjesto optužnice uvodi filozofiju pomirenja.

Frano Matušić (HDZ): - Radi se o apsolutno neprihvatljivoj izjavi predsjednika Josipovića. Svi bismo morali respektirati saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu iz koje se jasno vidi da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tu Deklaraciju je tada podržala saborska većina, a i stranka kojoj je nekad pripadao predsjednik Josipović.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti): - Josipovićeva izjava neće promijeniti povijest niti unaprijediti budućnost. Pitam se do kada ćemo se svi svima ispričavati? Zar nije toga bilo previše? I zar nije vrijeme da počnemo razgovarati o gospodarskim i drugim temama važnim za našu sadašnjost i budućnost?

Boro Grubišić (HDSSB): - Josipovićevo mišljenje može štetiti Hrvatskoj te imati ozbiljne posljedice, od proglašenja Hrvatske kao agresora pa do potraživanja ratne štete od strane BiH. Uvjeren sam da se u ovom slučaju Josipović trebao prije konzultirati s Vladom i Saborom.

Ante Kotromanović (SDP): - Kada govorimo o Hrvatskoj vojsci, kao pripadnik HV-a i kao časnik koji je bio na prostoru BiH temeljem dva sporazuma Tuđman - Izetbegović, tvrdim kako mi nismo napravili nikakve zločine i s te strane se nemamo što ispričavati. Ja sam shvatio tu ispriku predsjednika Josipovića više u smislu politike.

Slavica Hruškar (Nezavisni dragovoljci): - Isprika predsjednika Republike ujedno znači priznanje da je Hrvatska u BiH bila agresor. Predsjednik Josipović bi trebao, gdje god ide, pričati o stradanju hrvatskog naroda i uvijek se prvo sjetiti Vukovara, Ovčare ili Škabrnje.

Zoran Milanović (SDP): - Pozdravljam taj državnički čin, on je hrabar i odlučan, to je odlika kvalitetnih lidera. Taj čin nije bez rizika u smislu da će biti komentiran ovako ili onako, ali to je trebalo napraviti. Uvjeren sam da ova isprika nije temelj za nekakvu tužbu za odštetu. Da je za takvo nešto bilo volje, raspoloženja ili zle namjere, to bi se davno dogodilo. Ovo je misija dobre volje, i to obostrane.

Šemso Tanković (SDAH): - Smatram da je, što se tiče načina i trenutka, predsjednik Josipović, pogotovo što je jasno izrekao i poklonio se žrtvama, bio vrlo jasan.

Ivo Goldstein: - Isprika Ive Josipovića pozitivan je čin i gesta. Osim ovih isprika mnogo bi bilo važnije da veći dio javnosti u ovim državama shvati i prihvati da je politika u njihovo ime činila krive stvari, da je griješila.

a. b. krile, n. medelić 

‘Mi, ljudi iz borbe, odbijamo ispriku’

Udruge organizatora otpora i dragovoljaca i veterana Herceg-Bosne kritizirala je jučer Josipovićeve izjave u Parlamentu BiH, u kojemu je osudio hrvatsku ulogu 90-ih u BiH.

“Mi organizatori otpora Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u BiH i dragovoljci Domovinskog rata kao svjedoci vremena odbacujemo ispriku predsjednika Ive Josipovića kao zlonamjernu, jednostranu i povijesno netočnu”, stoji u zajedničkom priopćenju.

“Mi koji svjedočimo istinu o vremenu kad smo branili hrvatski narod u RH i BiH, dočekat ćemo predsjednika koji će se ispričati hrvatskom narodu zbog laži, zlonamjernih izjava i povijesnih podmetanja predsjednika Mesića i Josipovića”, ističu udruge koje podsjećaju da je Hrvatska potaknula Hrvate u BiH da glasuju o neovisnosti BiH i da je Hrvatska priznala tu državu, a unutarnje podjele rezultat su djelovanja međunarodne zajednice, kao i to da su Hrvati prihvaćali sve mirovne planove.

k. P.

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 22FirstPrevious[1]2345678910Last