Novosti Hrvatska

zastupnik hdz-a izašao s istinom

Andrić: Lažno sam prijavljen

zastupnik hdz-a izašao s istinom

Saborski odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je Vladin prijedlog zakona o prebivalištu, no neki HDZ-ovi zastupnici upozorili su na mogućnost da se dio Hrvata iz BiH zbog novih propisa trajno iseli u Hrvatsku.

- Ljudi će se nedvojbeno naći pod udarom zakona i odlučit će se preseliti kako ne bi ugrozili egzistenciju svojih obitelji. Ni sebe ni svoje birače ne mogu uvjeriti da novi Zakon neće poljuljati njihovu sigurnost - upozorio je Rade Bošnjak (HDZ).

Njegov stranački kolega Ivo Andrić upitao je hoće li i sam ostati bez prebivališta u Hrvatskoj, a otkrio je da je prebivalište prijavio u Županji, u ulici Hanibala Lucića, za koju, kaže, ni sam ne zna gdje se nalazi, a prijavio se kako bi mogao ostvariti plaću i prava iz zdravstvenog osiguranja.

Arsen Bauk (SDP) upitao je, pak, državnog tajnika u MUP-u Ivicu Buconjića kako je moguće da je Andrić prijavljen u Hrvatskoj iako za to nema zakonske osnove. No Buconjić je odgovorio kako MUP po odluci Ustavnog suda nema pravo tražiti dokaz da netko doista prebiva na nekoj adresi.

A.B.Krile

Fiktivna prebivališta zbog parkirne zone

Bauk upozorava da je riječ o širokom problemu, pa mnogi koji žive u Splitu imaju prijavljeno prebivalište na otocima kako bi ostvarili popust na vožnju brodom.

Ovim saznanjima Buconjić je dodao iskustva MUP-ovih službenika po kojima se prebivališta fiktivno mijenjaju i zbog “posve bizarnih razloga”, poput prireza ili parkirnih zona u Zagrebu.

 

Naslovnica Hrvatska