Novosti Hrvatska

Udbaš Vinko Sindičić uhićen u Njemačkoj

Vinko Sindičić, jedan od najpoznatijih Udbinih agenata, suđen i osuđivan zbog atentata na istaknute hrvatske emigrante u inozemstvu, uhićen je navodno danas u Njemačkoj.

Informacija je to koju je Jutarnji list dobio od dva neovisna izvora, ali potvrdu nisu uspjeli dobiti ni od naše ni od njemačke policije.

Ukoliko je Sindičić uistinu uhićen radi se o iznenađujućem preokretu budući je on bio ključni svjedok njemačkog Saveznog tužiteljstva u postupku protiv Krunoslava Pratesa za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine kod Muenchena. Prates je, prvenstveno zahvaljujući Sinidičićevu svjedočenju, pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Sindičić je usko surađivao s njemačkom policijom i u nastavku istrage tog slučaja, što je dovelo do nedavnog uhićenja još jednog udbinog agenta Luke Sekule u Njemačkoj, te raspisivanja niza međunarodnih tjeralica protiv bivših pripadnika Službe državne sigurnosti zbog umiješanosti u Đurekovićevo ubojstvo.

U prvim informacijama spominje se da je i Sindičić uhićen vezano za istragu oko ubojstva Stjepana Đurekovića, ali pritom nije jasno radi li se o njegovoj ulozi svjedoka ili nečem drugom.

Sindičić je inače u Škotskoj bio osuđen zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula, a koncem 90-tih izručen je Hrvatskoj kako bi mu se sudilo za atentat na Brunu Bušića 1978. godine u Parizu. U Zagrebu je pravomoćno oslobođen te optužbe.

(jl)
arhiv croopix

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last