Novosti Hrvatska

Caritas: Preuzmite odgovornost i prepoznajte siromaštvo

U povodu Europske godine borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koja se obilježava ove godine, Hrvatski Caritas uputio je danas otvoreno pismo hrvatskoj javnosti, kojim poziva građane, posebno one koji donose odluke na svim razinama, da preuzmu odgovornost, da prepoznaju siromaštvo i socijalnu isključivost te da se bore protiv njih.

"U zajedničkim naporima solidarnost nam mora biti trajna obveza i, uz pravdu i opće dobro, naše osnovno načelo", ističe se u pismu.

Otvorenim pismom Hrvatski Caritas pridružuje se Caritasu Europe i njihovoj kampanji "Nula siromaštva", koja nudi viziju svijeta u kojemu nitko nije prisiljen živjeti na ulici ili prerano umrijeti jer si ne može priuštiti zdravstvenu skrb.

Građane se poziva na potpisivanje istoimene peticije na web adresi www.zeropoverty.org/en/petition, a kada se sakupi milijun potpisa ona će se predstaviti relevantnim europskim institucijama.

U peticiji stoji da treba ukinuti dječje siromaštvo u Europi, uz preporuku zajamčenog dječjeg doplatka svakom djetetu bez obzira na status roditelja, da se treba osigurati minimalna razina socijalne zaštite svakomu, povećati pružanje socijalnih i zdravstvenih usluga osiguravanjem jednakog pristupa kvalitetnim socijalnim i zdravstvenim uslugama te osigurati pristojne poslove za sve i do 2015. smanjiti nezaposlenost ispod pet posto.

U svim tim područjima posebnu pozornost treba posvetiti isključenim skupinama poput doseljenika, etničkih manjina, ljudi zaraženih HIV-om i AIDS-om te osobama s invaliditetom.

Hrvatski Caritas poziva i na davanje donacija, među ostalim, i putem telefona 060 9010.

(H)

Naslovnica Hrvatska