Novosti Hrvatska

Sudčev Isus na dnu mora je plagijat! (VIDEO)

Namjera velečasnog Zlatka Sudca da u podmorju špilje Katedrala na otoku Premudi postavi kip Isusa Krista u prirodnoj veličini ni po čemu nije originalna ideja.

Naprotiv, slobodno se može reći da je riječ o običnom plagijatu odnosno kopiranju ideje Talijana Duilija Mercantea koji se, u spomen na smrt prijatelja Darija Gonzattija tijekom ronjenja u podmorju uvale San Fruttuoso u Liguriji 1950., zauzeo za postavljanje kipa Isusa Krista na morsko dno.

Brončani kip visok 2,5 metra sa uzdignutim rukama prema nebu postavljen je 1954. na 17 metara dubine, a izradio ga je talijanski kipar Guido Galetti.

Uvala San Fruttuoso smještena je između poznatih turističkih mjesta Camoglije i Portofina pa je ubrzo nakon postavljanja kipa na njezino dno postala nezaobilazna ronilačka atrakcija Ligurije.

Štoviše, brojnim turistima i gostima prilično je uspješno “prodana” priča kako je kip na dnu završio prije nekoliko stoljeća, i to prilikom iskrcaja iz broda za potrebe obližnjeg srednjevjekovnog samostana.

Kip je, prema lažnoj legendi, slučajno pao u more, a kad su mornari zaronili do njega, vidjeli su da se dočekao “na noge”, pa je uspravni Krist na dnu mora s rukama koje vape prema nebu, odnosno površini, u toj lažnoj legendi, protumačen kao vjersko čudo.

Ubrzo je jedna replika kipa postavljena u samoj crkvi u San Fruttuosu da bi u idućih nekoliko godina nove replike bile postavljene na više mjesta diljem svijeta: u jezeru Palu kod Val Malenca na sjeveru Italije, u podmorju Key Larga na Floridi te na rivi u luci glavnoga grada karipske države Grenade, St. Georges.

Opširnije podatke i fotografije kipa pod morem u uvali San Fruttuoso mogu se pronaći na internetu ako u tražilicu unesete pojam “Cristo degli Abissi”.

Ivica Neveščanin / EPEHA

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last