Novosti Hrvatska

ivan vekić prisjeća se svojeg slučaja, ali i brojnih čistki sada izrisanog sanadera

Jedan od osnivača HDZ-a Ivan Vekić: Sanader je požeo ono što je godinama sijao

ivan vekić prisjeća se svojeg slučaja, ali i brojnih  čistki sada izrisanog sanadera

Sanader je udaljio sve autentične utemeljitelje stranke te se okružio poslušnicima, koji su se na kraju pokazali lojalnima svojem interesu, a ne političaru koji ih je zbog sebičnih razloga postavio na položaje. Neću zaplakati za njim, zaključio je Vekić

Donedavni počasni predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader izbrisan je iz članstva nakon što je organizirao konferenciju za novinare na kojoj je kritizirao rad i postignute rezultate stranačkoga vodstva.

Nikad ništa napismeno

– Brisanje iz članstva se, uvjeren sam, primjenjuje zbog pasivnosti pojedinog člana, dok je za ovakve prekršaje statuta predviđena institucija izbacivanja iz stranke – rekao nam je jedan od najpoznatijih HDZ-ovih disidenata Ivan Vekić koji je, kako kaže, prije šest godina u novinama pročitao da više nije član stranke koju je stvarao.

– Nikada nisam dobio odluku stranačkog vodstva u pismenoj formi, pa se nisam mogao ni žaliti, a na to imam svako pravo – nastavio je Vekić, dodajući kako je naknadno zatražio pismeno očitovanje, koje mu ni tada nije uručeno.

– Iz stranke sam “izletio“ istog dana kad mi je objavljena knjiga “Koraci u povijesti – sijećanja i događaji“ u kojoj nisam ni spomenuo Sanadera koji stvarno nije ni sudjelovao u stvaranju HDZ-a, dok sam Šeksa prikazao u svjetlu koje nije zadovoljilo njegovu taštinu – ustvrdio je Vekić, napominjući kako je Sanader udaljio sve autentične utemeljitelje stranke osim Vladimira Šeksa te se okružio poslušnicima koji su se u konačnici pokazali lojalni svojem interesu, a ne političaru koji ih je zbog sebičnih razloga postavio na položaje.

– Ivo je požeo ono što je godinama sijao, a ja neću zaplakati za njim – poručio je Ivan Vekić, zaključivši na kraju kako HDZ zbog Sanaderova ponašanja tone na veliku žalost njegova članstva i puka koji je glasao za njih.

‘Izigran sam od svih’

Branimira Glavaša i Ivića Pašalića nismo uspjeli dobiti, ali nam se neočekivano javio posljednji HDZ-ov “izopćenik“ Rade Buljubašić, koji je nedavno odstranjen iz stranke nakon afere vezane uz njegovo fiktivno zaposlenje u Hrvatskoj elektroprivredi kojemu je, po svemu sudeći, kumovao upravo Ivo Sanader.

– U HDZ sam doveden kao član Matice hrvatske i pomogao sam u organiziranju te stranke. Na kraju sam izigran sa svih strana – s gorčinom u glasu nam je ispripovjedio donedavni HDZ-ovac.

– Stegovnu mjeru mi je mogao odrediti jedino Časni sud, a to se nije dogodilo – završio je Buljubašić kojeg se stranka riješila nakon što je upravljanje preuzela Jadranka Kosor.

I doista, iako je Sanader definitivno najveći “kapitalac” među članovima HDZ-a koji su u zadnjih dvadeset godina izbačeni iz stranke, upravo je on bio taj koji je zbog mnogo manjih i statutarno benignijih stranačkih prijestupa odlučno čistio stranku od oponenata i s lakoćom ih brisao iz članstva. 

ZG2810NEDIVANVEKIC
Ivan Vekić

Sjećate se Canjuge?

Neki su nestali s popisa članova preko noći tako da im nije produžena stranačka iskaznica, kao, primjerice, članovi obitelji pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Uz patronat tadašnje sive eminencije Vladimira Šeksa, Sanader je stranku počeo čistiti 2000. godine.

Među prvima je bez stranačke iskaznice ostao autor “stališkog poretka”, šef zagrebačkog HDZ-a Zlatko Canjuga, kojega je Visoki sud časti izbacio uz obrazloženje da nije poštovao stranačku stegu.

Dok je HDZ bilo u opoziciji, izbačen je i moćni Ivić Pašalić. Njega je stranački sud časti 9. srpnja 2002. godine optužio za vođenje paralelne politike te je baš kao i Sanader danas “izvršio teške statutarne povrede i nanio veliku štetu ugledu HDZ-a”.

Ubrzo je nogiran i drugi šef zagrebačkog HDZ-a Pavo Gagulić. Objašnjenje je bilo kako je mladi Gagulić poticao razmirice među članovima Gradskog odbora HDZ-a grada Zagreba te je pokretao neovlaštene i neutemeljene stegovne postupke protiv dužnosnika gradskog HDZ-a.

Ljubu Ćesića Rojsa Ivo Sanader trpio je tri godine, no 2003. prelila se čaša. Budući da je u HDZ-u bio duže vrijeme na debelom ledu, Rojs se kandidirao na nezavisnoj listi za parlamentarne izbore, a to je bio više nego dovoljan razlog za izbacivanje.

Iste godine Sanader se riješio i splitskog župana Branimira Lukšića, koji je uz Rojsa HDZ-u davao dalje pečat rigidne desničarske stranke, što Sanader nikako nije želio trpjeti. Uz njih dvojicu, iz HDZ-a je te iste godine izbačen manje poznat ali vrlo snažan vođa bjelovarskog HDZ-a Vinko Jelić Balta.

I Kosor je tjerala

Godinu dana kasnije ispisnicu je dobio i zadarski hadezeovac Davor Aras. I on je duže vrijeme bio trn u oku vodstvu stranke, a presudila mu je nazočnost na skupu domobrana u Zadru na kojem su bili istaknuti ustaški simboli.

Među zadnjima, u travnju 2005. godine iz stranke su izbačeni slavonski pučisti Branimir Glavaš, te njegovi istomišljenici saborski zastupnici Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić. Zanimljivo je kako je za Šišljagića HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang u jeku kampanje bio pun riječi hvale.

Za mandata nove predsjednice Jadranke Kosor iz stranke su zbog nezavisnog angažmana u predsjedničkoj utrci automatizmom brisani Nadan Vidošević i Dragan Primorac.

Pišu aNTE PODRUG, ANITA BELAK KRILE

Tko je kada izletio

2000. Zlatko Canjuga

2002. Ivić Pašalić, Pavo Gagulić

2003. Ivan Vekić, Ljubo Ćesić Rojs, Branimir Lukšić, Vinko Jelić Balta

2004. Davor Aras

2005. Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić, Ivan Drmić

2009. Rade Buljubašić, Nadan Vidošević, Dragan Primorac

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last