Novosti Hrvatska

Sanader: Vraćam se, HDZ je loše vođen; Kosorica šuti, Bebić uz Ivu- Odluka da se potpuno povučem iz politike bila je pogreška. Zbog zahtjeva dužnosnika, članova i pristaša HDZ-a u potpunosti ću aktivirati svoju statutarnu ulogu počasnog predsjednika HDZ-a sa svim dužnostima i pravima – objavio je u nedjelju točno u podne bivši premijer Ivo Sanader najavljujući, šest mjeseci nakon iznenadnog povlačenja, svoj povratak u politiku.

Potez koji se u HDZ-ovim kuloarima odmah protumačio kao pokušaj puča protiv Jadranke Kosor Sanader je obrazložio HDZ-ovom katastrofom na predsjedničkim izborima.

- HDZ nije stranka od 12 posto, nego pobjednička stranka. Na predsjedničkim izborima HDZ je polučio najlošiji rezultat od svojeg osnutka do danas. Odgovornost ne leži samo na Andriji Hebrangu. Taj rezultat je umnogome slika nesnalaženja u vođenju stranke – ustvrdio je Sanader.Iako je premijerki Jadranki Kosor dao potporu za njezin rad u Vladi, borbi protiv korupcije i dobrom nošenju s izazovima gospodarske krize, Sanader je pobrojao i njegove glavne zamjerke u upravljanju HDZ-om: ključna stranačka tijela – Predsjedništvo, Središnji odbor i Nacionalno vijeće - se ne sastaju, HDZ je poražen na predsjedničkim izborima, a uoči drugog kruga stranka nema stav tko treba biti idući hrvatski predsjednik.

- Osobno ću dati potporu onome koga odluči podržati Predsjedništvo stranke – riječi su kojima je Sanader izbjegao odgovor tko je njegov favorit u drugom krugu predsjedničkih izbora. Smiješnim je nazvao tvrdnju da je Milan Bandić njegov kandidat na daljinski.

Luka Bebić pomno je pratio Sanaderov povratak
Na novinarsko pitanje je li njegov povratak slabljenje Jadranke Kosor, on je odgovorio da on znači «jačanje HDZ-a, jer ispod 12 posto ne možemo ići». Sanader tvrdi da njegov povratak u politiku ne potiče rascjep unutar HDZ-a.

- Ne dok sam ja tu. Sve do sad radio sam na dobrobit stranke, tako će biti i sada – kazao je Sanader. Na pitanje je li spreman odmjeriti snage na unutarstranačkim izborima, Sanader je kazao da o tome ne razmišlja. Mislim da za to nema potrebe, zaključio je bivši premijer, opovrgnuvši da ima bilo kakve veze s prodajom Hypo banke i aferom Bankomat u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Sa Sanaderom su na konferenciji bili i HDZ-ovi zastupnici Božica Šolić, Emil Tomljanović, Krunoslav Markovinović, Mario Zubović, Jerko Rošin, Boris Kunst, Niko Rebić, Stjepan Fiolić, Karmela Caparin, Vedran Rožić, Nikola Sopčić, Josip Đakić, Petar Selem i Ivanka Roksandić.

Predsjednik Sabora Luka Bebić, također nazočan, član je Predsjedništva HDZ-a koji je otvoreno stao na Sanaderovu stranu.

- Trebali smo biti aktivniji u kampanji i jasno se distancirati od onih koji otišli iz stranke. Moramo ojačati rad HDZ-a – smatra Bebić, koji je potvrdio da se Predsjedništvo HDZ-a u posljednjih šest mjeseci nije sastalo više od pet puta.

Na pitanje je li Sanaderov povratak rušenje Jadranke Kosor, barba Luka je odgovorio protupitanjem: “A jel’ bolje da slabimo stranku?”.

TRI SCENARIJA POVRATKA

KONTROLIRATI PREMIJERKU IZ SABORA
– uz podršku 20-ak zastupnika HDZ-a, Sanader može blokirati pojedine odluke Vlade, i tako natjerati Jadranku Kosor da ga uvažava kao ravnopravnog partnera koji suodlučuje u Vladi;

RASPISIVANJE UNUTARSTRANAČKIH IZBORA
– u potrazi za novim legitimitetom na Saboru HDZ-a u veljači snage bi mogli odmjeriti Jadranka Kosor i Ivo Sanader. Ako pobjedi premijerka, sasvim je izvjesno da će Vlada opstati do konca mandata. Ako pobjedi Sanader, neće moći okupiti dovoljno glasova za većinu u Saboru, pa će Hrvatska po prvi put u povijesti izaći na prijevremene izbore;

PROVOCIRANJE PADA VLADE
– Sanader u Saboru može dovesti do krize Vlade, isprovocirati prijevremene izbore, sačekati da ih Jadranka Kosor izgubi, pa onda ponovno pokušati preuzeti kormilo HDZ-a.

M.K.SABOLIĆ, PSD, H
foto: Marko Mišćević / CROPIX

Kosor bez komentara

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor danas nije bila voljna komentirati najave svojeg bivšeg šefa Ive Sanadera da se vraća u aktivnu politiku kao i nagađanja da bi se u HDZ-u mogao dogoditi raskol.

„Ne mogu to komentirati. Zovite glasnogovornicu, ne mogu!“, odgovorila je premijerka i spustila slušalicu, piše Net.hr.

POVRATAK U SABOR

Sanader je potpuno otvorenom ostavio mogućnost aktiviranja svojeg saborskog mandata.

- Moratorij na moj povratak u Sabor ističe 15. siječnja. Do tada je sve moguće – poručio je Sanader.

ZAŠTO JE OTIŠAO?

- Nisam bio spreman trgovati hrvatskim teritorijem za ulazak u Europsku uniju – razlog je kojega je šest mjeseci nakon povlačenja s premijerskog mjesta Sanader naveo kao ključni za njegov, pokazalo je vrijeme, privremeni odlazak.

- Nisam bio spreman trgovati hrvatskim teritorijem za ulazak u Europsku uniju – razlog je kojega je šest mjeseci nakon povlačenja s premijerskog mjesta Sanader naveo kao ključni za njegov, pokazalo je vrijeme, privremeni odlazak.
Možda tada nisam bio dovoljno jasan. Htio sam proizvesti šok, kazao je u nedjelju Sanader, koji nije želio komentirati sporazum koji je sa Slovenijom postigla Jadranka Kosor pravdajući se da mu ga ona - nije pokazala.

"NIJE TOČNO DA ME NE ŽELE"

Sanader je demantirao riječi HDZ-ovog predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga da su predsjednici županijskih odbora HDZ-a odbili Sanaderovu pomoć u predsjedničkoj kampanji.

- Nakon što su te Hebrangove riječi objavljene na naslovnici jednih dnevnih novina, javilo mi se nekoliko predsjednika županijskih organizacija HDZ-a. Neka sam i ja nazvao. Svi su mi rekli da to nije točno – kazao je Sanader.

OVLASTI POČASNOG PREDSJEDNIKA

Kao počasni predsjednik HDZ-a, Sanader ima pravo glasa na sjednicama Predsjedništva HDZ-a. Drugim riječima, Sanader će ubuduće suodlučivati o politici HDZ-a, zajedno s ostalih 20 članova Predsjedništva. Ovlasti počasnog predsjednika ne uključuju i sazivanje sjednica stranačkih tijela. To i dalje može raditi jedino predsjednica HDZ-a.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 33FirstPrevious[1]2345678910Last