Novosti Hrvatska

iz norveške stiže prinova u floti ‘blue linea’

Buljubašić kupio trajekt za Anconu vrijedan 6 milijuna eura

iz norveške stiže prinova u floti ‘blue linea’

Kompanija “Blue Line International”, koja održava trajektnu liniju između Splita i talijanske Ancone, od norveške kompanije “Kystlink” po svemu sudeći je kupila feribot “Kongshavn”, kapaciteta 1550 putnika i 420 vozila.

Prinova u floti danskog brodara čiji je suvlasnik poznati poduzetnik Juroslav Buljubašić plaćena je između šest i sedam milijuna eura, a na međunarodnoj pruzi trebala bi zamijeniti vremešni trajekt “Split 1700” kojemu u veljači istječe dio sigurnosnih svjedodžbi pa je upitna isplativost njihova obnavljanja i usklađivanja s postroženim propisima, jer je riječ o brodu izgrađenom 1966. godine.

Feribot “Kongshavn” izgrađen je 1979. godine u finskoj Wärtsili kao “Turella” za kompaniju “Viking Line” za koju je splitski škver izgradio poznate blizanke “Amorellu” i “Isabellu”.

Norveški “Kystlink” kupio je taj brod u travnju prošle godine za čak 17,2 milijuna eura, i to kao svojevrsnog spasitelja, jer im je trajekt koji je održavao linije u Skandinaviji doživio opasnu havariju.

Sada je brod prodan “Blue Lineu” za znatno manji novac, ali bi svakako trebao biti osvježenje na međunarodnoj liniji između Hrvatske i Italije.

U brodskim kabinama ugodno se može smjestiti 786 putnika, a ostalima su na raspolaganju avionska sjedala, što će ojačati konkurenciju na pruzi na kojoj se bilježi velik interes putnika tijekom ljetne sezone, a pogotovo tijekom talijanskog feragosta.

gordan zubčić

Naslovnica Hrvatska