Novosti Hrvatska

Epidemiolog Mladen Smoljanović: Neću cijepiti sebe ni svoju obitelj, a cjepljenje ne preporučujem niti pacijentima

Dok vlada epidemija, nije vrijeme za cijepljenje protiv gripe, jer se time povećava mogućnost za komplikacije, poručio je dr. Smoljanović

Dok vlada epidemija, nije vrijeme za cijepljenje protiv gripe, jer se time povećava mogućnost za komplikacije, poručio je dr. Smoljanović

U Njemačkoj i Kini zabilježene su prve žrtve cjepiva protiv svinjske gripe. U Njemačkoj je, naime, 55-godišnji muškarac preminuo dan nakon cijepljenja, a iz tamošnjeg Ministarstva zdravstva priopćeno je kako se slučaj istražuje.

Poljski poučak

U Kini su, pak, nakon cijepljenja protiv virusa H1N1 preminule dvije osobe, nakon čega su iz Ministarstva zdravstva izvijestili kako jedna smrt nije povezana sa cjepivom, a za drugu još nije utvrđen uzrok. Te se smrti nadovezuju na upozorenje poljske ministrice zdravstva Ewe Kopacz, po struci pedijatrice, koja je upozorila kako cjepivo nije potpuno testirano te od njega može umrijeti više ljudi nego od same gripe, zbog čega je za svoju zemlju odbila kupiti cjepivo.

Njezin postupak razumije epidemiolog doc. dr. Mladen Smoljanović s Katedre za javno zdravstvo splitskoga Medicinskog fakulteta, i daje joj podršku, poručujući kako nije protiv cijepljenja, ali ono se “mora provesti u pravo vrijeme, pravom stvari”.

- Dok je epidemija, nije vrijeme cijepljenja, i zbog toga se protiv svinjske gripe ove sezone neću cijepiti ni ja ni moja obitelj, a da sam u kontaktu s pacijentima, ne bih ni njih cijepio, bez obzira na moguće sankcije. U sezoni gripe osoba koja se cijepi može biti u inkubaciji, što znači da je zaražena virusom, ali se bolest još nije manifestirala i tada je povećan rizik od komplikacija, od blagih do izuzetno ozbiljnih, koje su, srećom, rijetke.

Doc.dr. Mladen Smoljanović
U svojoj praksi cijepio sam tisuće osoba, a takva komplikacija dogodila se jednom kod jednog kirurga, kojemu su se nakon što je primio cjepivo javili početni simptomi neurološkog poremećaja poznatog kao Guillain-Barréov sindrom. S tim sam se, dakle, susreo, a budući da ne znam kako će na cjepivo, koje je strana tvar, reagirati osoba u inkubaciji, nisam za cijepljenje sada, nego tek iduće godine, prije sezone - zaključuje dr. Smoljanović.

Ministar zdravstva dr. Darko Milinović poručuje, pak, kako on ne razmišlja o zabrani cijepljenja kao poljska kolegica te da nema njezinu hrabrost, ali priznaje da nije siguran hoće li se i sam cijepiti, iako je Hrvatska naručila milijun i pol doza.

Zar u prapovijest?

- Smatram da je Hrvatskoj cjepivo potrebno jer ono je na dobrovoljnoj bazi. Ja ću se cijepiti samo ako time neću onemogućiti cijepljenje onima kojima je cjepivo potrebnije. Dakle, moja obitelj i ja cijepit ćemo se ako spadamo u rizičnu skupinu, jer se oni prvi cijepe. Ne želim da zbog mene netko ostane bez cjepiva - kaže Milinović.

Komentirajući veliki postotak građana koji su skeptični prema cjepivu, Milinović navodi kako je na njemu odgovornost osiguranja dovoljnih količina cjepiva za rizične skupine, a hoće li se netko cijepiti ili ne osobna je odluka svakoga građanina jer, poručuje ministar, “koliko je dosad poznato, cjepivo ne uzrokuje neke bitnije nuspojave osim boli”.

I prof. dr. Nikola Bradarić, voditelj Odjela za infekcijske bolesti KBC-a Split, objašnjava kako se cjepivo protiv virusa H1N1 radi na isti način kao i cjepiva protiv “obične” gripe, pa nema razloga da nuspojave kod novog cjepiva budu drugačije nego kod prijašnjih.

- Ozbiljne komplikacije koje mogu dovesti do smrti dogode se u jednom na milijun slučajeva, a istodobno se mogu spasiti, figurativno rečeno, dvije tisuće osoba od njih milijun. Jasno je, dakle, da je korisnost znatno veća i da minorne komplikacije nisu vrijedne spomena. Jednako tako možemo raspravljati i o eventualnim komplikacijama bilo kojeg lijeka. I što ćemo onda? Prestati uzimati lijekove i vratiti se u prapovijest? - ističe dr. Bradarić, napominjući kako će se protiv svinjske gripe cijepiti i on i njegova obitelj.

Milinović: Bit će još mrtvih

Osobi koja je u nedjelju preminula u Zagrebu nije laboratorijski potvrđen virus H1N1 te ona neće biti prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kao hrvatska peta žrtva svinjske gripe - rekao je ministar Milinović.

Također je ustvrdio kako je “gotovo stopostotno sigurno da će biti još takvih smrti”. Sada je u Hrvatskoj na bolničkom liječenju stotinjak građana zaraženih virusom H1N1. Gotovo tri tisuće zaraženih bez posljedica je preboljelo novu gripu, kazao je ministar.

Cjepivo za dva tjedna

U Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, potvrdila nam je predstojnica Ureda ravnatelja Adrijana Ilić Martinac, u tijeku je postupak ocjene dokumentacije za cjepivo protiv pandemijske gripe i pacijentima će biti dostupno početkom prosinca. Naručeno je cjepivo “Foceteria” tvrtke “Novartis”, koje je odobreno u EU-u.

Nuspojave

Svako cjepivo može prouzročiti smrt zbog anafilaktičnog šoka kod osoba koje su alergične na neki od sastojaka cjepiva (najčešće na bjelančevine peradi, s obzirom na to da se cjepivo uzgaja na jajima). Također se nakon cijepljenja mogu aktivirati ozbiljne autoimune bolesti, kao što su Guillain-Barréov sindrom, multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis, no te su komplikacije izuzetno rijetke.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last