Novosti Hrvatska

dalmatinski komitet podnio novu kaznenu prijavu

Dolazile su u maskirnim uniformama, tukle nas, tražile da puzimo... Mučitelji u Lori bile su i žene?

dalmatinski komitet podnio novu kaznenu prijavu

Po iskazima zarobljenika iz Lore, Tanja Belobrajdić u zatvor je dolazila u društvu s uniformiranim ženama da bi premlaćivale...

Po iskazima zarobljenika iz Lore, Tanja Belobrajdić u zatvor je dolazila u društvu s uniformiranim ženama da bi premlaćivale...

Iz najnovijih iskaza ukupno 24 svjedoka – bivših zatočenika, žrtava ratnih zločina u nekadašnjem Vojnom zatvoru Lora, kojima raspolaže redakcija “Slobodne”, proizlazi da su u mučenjima zarobljenika 1992. godine, uz stražare i pripadnike Vojne policije koji su već osuđeni za ta kaznena djela, sudjelovale i žene.

Temeljem izjava ukupno 24 svjedoka, koji danas borave uglavnom na području BiH, Dalmatinski komitet za ljudska prava podnio je Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv bivše supruge ondašnjeg upravitelja Lore Tomislava Duića, Tanje Belobrajdić (u to doba Duić), zbog ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika.

Prema navodima prijave, ona je od početka travnja do sredine kolovoza 1992. u Lori brutalno premlaćivala, mučila te vrijeđala dostojanstvo zarobljenika osobito uvredljivim postupcima te svakodnevno sudjelovala u mučenjima i nečovječnom postupanju prema zarobljenicima, kako bi im nanijela velike patnje.

Prepoznata s fotografija

Dalmatinski komitet uz kaznenu prijavu priložio je DVD zapis s iskazima svjedoka koji potvrđuju da ih je upravo bivša Duićeva supruga batinala i ponižavala.

- Često je dolazila u zatvor u pratnji s uniformiranim ženama, dok bi iza ponoći znala dovesti grupe vojnika izvana. U pravilu je upravo ona, u tim prilikama kao i inače, ulazila u ćelije i odabirala zatvorenike koje će s društvom premlaćivati, ponižavati i izrugivati im se – stoji u kaznenoj prijavi.

U Lori je navodno zlostavljala i supruga upravnika zatvora
U prijavi su iz iskaza svjedoka koji potvrđuju da se radilo o Duićevoj bivšoj supruzi izdvojeni vrlo potresni dijelovi. Svi svjedoci izrazili su spremnost da svoje iskaze ponove pred sudom ako bi bio pokrenut postupak, a dobar dio svoju je mučiteljicu prepoznao na fotografiji sa suđenja tijekom postupka Lora 1.

U siječnju ove godine splitsko tužiteljstvo podiglo je drugu optužnicu u tzv. slučaju Lora 2 nad petoricom bivših vojnih policajaca zbog ratnih zločina nad ratnim zarobljenicima, a kako stoji u optužnici, u mučenjima su sudjelovale i druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet.

U Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu neslužbeno nam je potvrđeno da je kaznena prijava protiv Tanje Belobrajdić zaprimljena, ali i pojašnjeno da je prerano za davanje bilo kakve ocjene. “Treba prvo vidjeti postoji li osnovana sumnja”, rečeno nam je u tužiteljstvu.

Naime, i tijekom prvog sudskog postupka postojala je dvojba oko upletenosti Duićeve bivše supruge u zbivanja u Lori.

Tri iskaza

1. Birali žrtve

Svjedok B.H. iz BiH, bivši logoraš : “Iz logora se sjećam dobro dolaska mlađe osobe, za koju sam kasnije saznao da je gospođa upravnika Tome Duića. Bila je obučena u maskirnu uniformu, u čizmama, policijski kaiš. Čujem da je bila njegov zamjenik. Bila je u pratnji isto dvije, tri obučene mlađe ženske osobe, koje su birale žrtve u našoj spavaonici.

2. Skidala do gola

Svjedok V.K. iz BiH, bivši logoraš: - Nekoliko puta navraćala je gospođa od Tome Duića. Prvi put kad se pojavila, mislili smo da je doktorica ili netko drugi. Međutim, jedan dan nas trojicu su izvukli vani. Tomo je sjedio na stepenicama, ona je nosila pendrek u ruci, pištolj za pasom, u uniformi policijskoj. Skinula nas je do gole kože i naredila da puzimo.

3. ‘Ubila me...’

Svjedok G.P. iz Srbije, bivši logoraš : - Od Tome Duića supruga došla je jednog dana u zatvor. I tražila mene. Hoće da vidi oficira, ovi nisu interesantni ostali. Njih je već pobila koliko... I onda su me vezali za dvije cijevi od radijatora i onda je ona došla, ubi me...

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 11FirstPrevious[1]2345678910Last