Novosti Hrvatska

‘BARBARINAC’ I UDRUGA OBOLJELIH PROZIVAJU BIVŠEG MINISTRA:

Neven Ljubičić odobrio ilegalni rad s azbestom

‘BARBARINAC’ I UDRUGA OBOLJELIH PROZIVAJU BIVŠEG MINISTRA:

Premda smo ga upozoravali, bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić dao je 2006. godine odobrenje za preradu 900 tona sirovog azbesta iako je rad s azbestom već bio zabranjen, kaže Lovre Grgić, predsjednik ‘Barbarinca’

Premda smo ga upozoravali, bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić dao je 2006. godine odobrenje za preradu 900 tona sirovog azbesta iako je rad s azbestom već bio zabranjen, kaže Lovre Grgić, predsjednik ‘Barbarinca’

Svaki posao koji se ne napravi kvalitetno mora se ponovno raditi, a to košta i puno više novca i gubitak je vremena. Takva je situacija vrlo izgledna u Vranjicu jer, kako tvrde Udruga “Barbarinac” i Udruga oboljelih od azbestoze, “dosadašnja sanacija azbestnog otpada iz kruga tvornice ‘Salonit’ nije dobro obavljena i ako želimo ući u Europu, država će dobrano morati isprazniti blagajnu da bi sanirala već sanirano”.

Udruga za zaštitu okoliša “Barbarinac” objavila je na svojim internetskim stranicama dva dokumenta koji bacaju novu sjenu na dosadašnju sanaciju azbesta koja se obavlja u Vranjicu, te je tim povodom održana i konferencija za novinare na kojoj su članovi dviju udruga objasnili sadržaj dokumenata.

Jedan od dokumenata odnosi se na izvješće Međunarodne organizacije rada u kojemu se oštro kritiziraju postupci Vlade RH, kao i Vladinih agencija pri pokušaju rješavanja ekološke i gospodarske krize u Vranjicu. Izvješće je nastalo kao rezultat prošlogodišnjeg posjeta izaslanstva MOR-a Hrvatskoj i “Salonitu”.

U drugom dokumentu Agencija za zaštitu okoliša (AZO) potvrđuje da tvrtka “Cian” iz Splita nije bila ovlaštena za rad s azbestom u trenucima kad je potpisala ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što dovodi u pitanje legalnost provođenja sanacije.

Tri Vladina propusta

- Smatramo da je Vlada učinila tri velika propusta. Prvi je usmeno odobrenje iz 2006., kada je rad s azbestom bio zabranjen, za preradu 900 tona sirovog azbesta, tako da danas u tvornici leži zaliha od osam tisuća tona proizvoda koji sadrže azbest, a koji su otpad. Mi smo upozoravali tadašnjeg ministra zdravstva dr. Nevena Ljubičića da to ne čini, ali nije nas poslušao – naveo je Lovre Grgić, predsjednik Udruge “Barbarinac”.

– Drugi propust je negiranje poražavajućih rezultata mjerenja broja čestica azbesta u zraku, a treći propust je neadekvatna sanacija jer otpad se prevozio u vozilima bez dozvola i bez dovoljne razine zaštite, koristili su se bageri i valjci pri ukrcaju azbesta na otvorenom, čime se dodatno oslobađao azbest, a i samo odlaganje u Mravinačku kavu je nelegalno jer je po pozitivnim zakonima odlaganje opasnog otpada na tu lokaciju zabranjeno – zaključio je Grgić.


Naslovnica Hrvatska