Novosti Hrvatska

SRBIJANSKI MUP zatražio NOVU ODGODU DOLASKA HRVATA

Zatvoreno Stajićevo: logorašima zabranili ulazak u Srbiju

SRBIJANSKI MUP zatražio NOVU ODGODU DOLASKA HRVATA

Zoran Šangut
Dobili smo informaciju da je nama bivšim logorašima srpskih konclogora do daljnjeg zabranjen dolazak u Srbiju – izjavio je to u petak Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika “Vukovar 91.“

Ta je udruga organizirala putovanje 200-tinjak logoraša na mjesto logora Stajićevo iz 1991. godine u blizini Zrenjanina u Srbiji, no put prvotno planiran za 3. listopada odgođen je bio za 17. listopada, a odgodu je tražio srbijanski MUP kako bi, navodno, bio pripravan jamčiti sigurnost logorašima iz Hrvatske.

Zbog najave dolaska logoraša – koji su na mjestu negdašnjeg logora Stajićevo kanili postaviti spomen-ploču za žrtve konclogora 1991. i 1992. na teritoriji Srbije – proteklih 20-ak dana u Zrenjaninu su zaredali prosvjedi.

Tamošnje udruge ratnih vojnih invalida Srbije, kao i izbjegličke udruge, oštro su se usprotivile takvoj nakani logoraša iz Hrvatske. Dolazak logoraša bio je mjesecima ranije dogovoren s lokalnim vlastima Zrenjanina, no nakon tamošnjih prosvjeda u pregovorima sa srbijanskom stranom zatražena je odgoda za 17. listopada kako bi MUP Srbije bio pripravan zajamčiti sigurnost i spriječiti možebitne incidente.

I u četvrtak je još Udruga pravnika “Vukovar 91.“ imala informaciju kako je sve dogovoreno, pa su se logoraši spremali na put autobusima iz Zagreba i Vukovara, no u petak je sve opet palo u vodu. Šangut je rekao da je o zabrani dolaska dobio usmenu informaciju nakon što je veleposlanik Srbije u petak prijepodne posjetio hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

s. butigan/EPEHA

Naslovnica Hrvatska