Novosti Hrvatska

DOK JE MARKO PERKOVIĆ PROTJERAN IZ europe, dotle mirko pajčin NA KONCERTIMA U DIETIKONU I RORSCHACHU nesmetano progoni ‘paše i ustaše’

Dvostruka mjerila: ‘Mali Knindža’ slavi četnike u Švicarskoj

DOK JE MARKO PERKOVIĆ PROTJERAN IZ europe, dotle mirko pajčin  NA KONCERTIMA U DIETIKONU I RORSCHACHU nesmetano progoni ‘paše i ustaše’

Pajčin je  izgradio karijeru upravo tijekom agresije na Hrvatsku i BiH pjesmama ‘Stan’te paše i ustaše’, ‘Dinaro, srpska goro’, ‘Dođi kući, vojvodo (Đujiću)...’

Pajčin je  izgradio karijeru upravo tijekom agresije na Hrvatsku i BiH pjesmama ‘Stan’te paše i ustaše’, ‘Dinaro, srpska goro’, ‘Dođi kući, vojvodo (Đujiću)...’

Hrvatski su se građani već nebrojeno puta uvjerili u dvostruka mjerila Zapadne Europe, a novi prilog tome dolazi s estradno-političke scene.

Dok je Marku Perkoviću Thompsonu švicarska policija zabranila održavanje koncerta 3. listopada, kao i ulazak u tu državu na rok od tri godine jer su tekstovi njegovih pjesama “huškački i slave hrvatske fašiste”, po švicarskim dvoranama i klubovima već godinama bez ikakvih ograničenja pjeva Baja Mali Knindža, u čijem se “opusu”, među ostalim, nalaze uradci u slavu četničkih vojvoda, ratnih zločinaca Momčila Đujića i Vojislava Šešelja i na čijim su koncertima četnička obilježja redoviti dio folklora.

Huškanje na pladnju

Službeni odgovor od švicarskih vlasti na ovu temu nismo dobili, ali imajući u vidu poslovičnu preciznost tamošnjeg društva, pa čak i policijske Službe za analizu i prevenciju čiji su službenici “pročešljavali” Thompsonove stihove, začuđuje kako nisu primijetili Knindžine tekstove izravno uperene protiv Hrvata i Bošnjaka, te ikonografiju koja prati njegove nastupe u Srbiji i BiH, ali i u inozemstvu.

Štoviše, od početka godine taj je pjevač, pravim imenom Mirko Pajčin, nekoliko puta nastupio upravo u švicarskim gradićima Dietikonu i Rorschachu, a brojne četničke kokarde i prateći povici očito nisu zasmetali tamošnjim vlastima.

Stigmatiziranje Thompsona u najmanju je ruku problematično ako se samo i na internetskom servisu YouTube pogledaju snimke nastupa Baje Malog Knindže po Švicarskoj, ali i u susjednoj Austriji ili Njemačkoj.

Kad se zna da je danas 43-godišnji Pajčin izgradio karijeru i izdao 12 albuma upravo tijekom agresije na Hrvatsku i BiH pjesmama naslovljenim “Stan’te paše i ustaše”, “Dinaro, srpska goro”, “Dođi kući, vojvodo (Đujiću)” ili “Ne volim te, Alija”, onda svaki komentar postaje suvišan.

Huškanje protiv nesrpskih naroda na ovim prostorima, kao i dozivanje četničkih vođa koji su i u Drugom svjetskom ratu sa svojim postrojbama počinili zločine širom Dalmacije i Like, očito nije dovoljno za zabranu nastupa u zemljama zapadnoeuropskoga kruga, a kamoli za potpunu suspenziju ulaska Baje Malo g Knindže u neke države EU-a, što je zapriječeno Marku Perkoviću.

Dvostruka su mjerila nepobitna, ali dok se tekstovima Thompsonovih pjesama bave policijski analitičari, Knindža ih nudi na pladnju i u suradnji s publikom koja slavi koljače i njihove odrede, no na to nitko ne reagira.

'Vrati se vojvodo’

Zove narod koji pati
pop Đujića da se vrati,
da se vrati, da nam dođe
ovih dana preko tihog okeana, okeana...
Vrati se, Vojvodo, na Dinaru ponovo,
vrati se, Vojvodo, gde si ratovo.
Iz sela se pesma ote,
oj Đujiću čekamo te, čekamo te...
Krajina te zove naša da je spasiš od Ustaša, od Ustaša...”

'Ne volim te Alija’

“Ne volim te Alija
zato što si balija,
srušio si miran san,
nosila ti Drina 100 mudžahedina svaki dan.
Oj Alija crno ti se piše,
ne pomažu ni Arapi više,
zapamtićeš naše beztrzajce,
vragu dali i Maglaj i Jajce.
Zapamtićeš Srpsku Republiku,
oj Alija tvoju li ti sliku”

Pajčin: Sve za srpstvo

Mirko Pajčin, alias Baja Mali Knindža rođen je 1966. godine u selu Gubin u BiH, smještenom u zapadnom dijelu Livanjskog polja podno planine Dinare.

Tijekom 18-godišnje karijere, koja se poklapa s početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, izdao je preko 20 albuma od kojih neki nose naslove “Ne dam Krajine”, “Srpskim radikalima” i “Sve za srpstvo, srpstvo nizašta”.

Najčešće je nastupao uz pratnju sastava “Pravoslavci” i “Braća sa Dinare”.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 32FirstPrevious[1]2345678910Last