Novosti Hrvatska

Novi šokovi: PDV na 25 posto? odgađanje Pelješkog mosta? IGH kupovao zemljište blizu mosta?

CROPIX
Vlada je nakon povratka premijerke Jadranke Kosor u četvrtak poslije podne iz Bruxellesa nastavila izradu rebalansa proračuna, a prema neslužbenim informacijama donesena je odluka o odgađanju izgradnje Pelješkog mosta do 2011. godine čime bi se dodatno trebalo uštedjeti negdje oko 150 do 200 milijuna kuna.

Također se, kako se neslužbeno moglo saznati, raspravljalo i o dodatnom povećanju PDV čak na 25 posto, ali se o tome nije donijela još nikakva konkretna odluka.

Kako je HTV u svom središnjem Dnevniku objavio informaciju da je IGH putem Profektus fonda u kojem je suvlasnik kupio zemlju na Pelješcu zamolili smo Juru Radića, suvlasnika i predsjednika uprave IGH da prokomentira tu tvrdnju HTV-a kao i neslužbenu informaciju o odustajanju izgradnje Pelješkog mosta do 2011.

 - Točno je da je IGH suvlasnik Profektus fonda i to nije nikakva tajna, to je već prije obznanjeno, ali je netočno da je Profektus fond kupio zemlju na Pelješcu, već je istina da je zemlja kupljena u Dubrovačkom primorju, dakle ne na Pelješcu, i to 50 km od Pelješkog mosta.

Tu se radi o poljoprivrednom zemljištu i zemljištu namijenjenom za urbanu izgradnju, a u koje točno projekte ćemo tu investirati još ne mogu sa sigurnošću reći, ali je moguće da ćemo osim nekih drugih investicija, koje se mogu realizirati čak i u roku od deset do 20 godina, ulagati i u uzgoj maslina – kazao nam je Jure Radić.

Prema njegovim riječima ako Vlada do 2011. odustane od izgradnje Pelješkog mosta to neće naškoditi poslovanju IGH zbog toga što je IGH u tom projektu bio zadužen za projektiranje i nadzor, a sad godišnje za nadzor Pelješkog mosta dobiva od države dva do četiri milijuna kuna.

 - Prema tome, nas gubitak tog novca ne može nimalo financijski destabilizirati, mi imamo velike poslove u Crnoj Gori, Rusiji - Sonji i Donjecku kao i u drugim državama te prema tome naše poslovanje i financijska stabilnost nije ovisna o gradnji Pelješkog mosta – kazao nam je Radić.

On je pritom ustvrdio kako bi bilo dobro da Vlada prilikom razmišlja o dinamici izgradnje Pelješkog mosta vodi računa o tome koliki bi bili troškovi konzerviranja objekta ako bi se prekinula izgradnja.

 - Mislim da bi bilo bolje da se baš zbog tih troškova radovi nastave na onoj razini zbog koje ne bi trebalo doći do konzerviranja projekta jer mislim da bi to bilo jeftinije, nego zaustaviti projekt i snositi troškove konzerviranja projekta – zaključio je Radić.

Frenki LAUŠIĆ
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last