Novosti Hrvatska

NOVI CROBAROMETAR

Većina vodećih stranaka u silaznom trendu, predsjednica najpopularnija političarka, ali uz sve manju podršku njezinom radu

NOVI CROBAROMETAR

Dnevnik Nove TV objavio je u četvrtak redoviti Crobarometar u kojemu donosi rejtinge političkih stranaka u svibnju, uoči izbora za Europski parlament.

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je prvi izbor među biračima s potporom od 25 posto (25,5% u travnju). No, ta stranka već četvrti mjesec zaredom ima lagani pad potpore, najlošije od dolaska na vlast.

SDP je drugi izbor birača s potporom od 13 posto, ali je stranka u silaznoj putanji, u travnju su imali 13,3 posto podrške.

Isto je i sa Živim zidom koji svibanj završava s potporom od 11,6 posto (11,9 u travnju). Samo je Most zabilježio lagani rast potpore i mjesec završava sa 7,2 posto potpore (6,5 posto u travnju).

Među ostalim strankama, prva do izbornog praga je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića s potporom od 4,7 posto.

Potom slijede Neovisni za Hrvatsku s potporom od 3,9 posto. Odmah iza njih je Start koji trenutno može računati na potporu od 3,8 posto ispitanika. Pametno je na 3 posto. Slijedi HSS s 2,9 posto, zatim HNS sa 2,1 posto, a istu potporu od 2,1 posto ima i HSU.

IDS svibanj završava s potporom od 1,8 posto, Promijenimo Hrvatsku s 1,5 posto, a istu potporu od 1,5 posto ima i Zelena lista. GLAS je na 1,4 posto, a Hrast na 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto potpore, što u zbroju iznosi 6,5 posto, a neodlučnih je 6,7 posto.

Predsjednica bi uskoro trebala objaviti hoće li ući u utrku za drugi mandat, a njezin rad više građana ipak ne podupire. Onih koji ne podupiru njezin rad je trenutačno 47 posto, a onih koji podupiru 45 posto, dok ne zna njih 8 posto. Posljednji put ovako loš rejting među biračima predsjednica je imala u listopadu 2017.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i dalje najpopularniji političar, o njoj pozitivan dojam ima 59 posto građana, a negativan njih 35 posto.

Ivan Vilibor Sinčić može računati da o njemu pozitivan dojam ima 41 posto ispitanika, a 45 posto negativan.

Milan Bandić također može računati na 41 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 52 posto onih koji o njemu misle negativno.

Božo Petrov svibanj završava s potporom od 40 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, dok njih 46 posto ima negativan dojam.

Andrej Plenković, pak, ima većinu građana koji o njemu imaju negativan dojam, njih 59 posto, dok njih 33 posto ima pozitivan dojam.

O Davoru Bernardiću negativan dojam ima 61 posto ispitanika, a njih 25 posto pozitivan.

NAPOMENA: Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 985 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

Naslovnica Hrvatska