Novosti Hrvatska

Je li pretjerala?

Nosi kaubojski šešir, pjeva uz tamburicu, grli premijera...: poznati stručnjak za politički marketing komentira nastup hrvatske predsjednice tijekom posjeta Kanadi

Je li pretjerala?

Kanada, dobro je to netko ovih dana primjetio na društvenim mrežama, izvlači ono najbolje iz Kolinde Grabar Kitarović.

Hrvatska predsjednica ovoga tjedna boravi u službenom državnom posjetu toj zemlji. Kako valjda i priliči visokoj uzvanici, Kolindu Grabar Kitarović i sugruga joj Jakova provozali su uokolo u velikoj crnoj kočiji dvojica pripadnika Kraljevske kanadske konjičke policije, jahača koji kao da su pobjegli iz stripova o Kenu Parkeru. U Calgaryju je nosila bijeli kaubojski šešir, a u Hamiltonu se - u boksačkom gardu - slikala sa proslavljenim svjetskim boksačem hrvatskih korijena Georgeom Chuvalom (odnodno Jurajem Čuvalom).

Sa glavnom upravitejicom Kanade Julie Payette razmjenila je životna mota, poručivši ovoj bivšoj astronautkinji da je njezin osobni kredo da svi trebamo stremiti Mjesecu, jer ćemo – čak i ako promašimo – sletjeti među zvijezde. Zatim je, uz zvuke tamburice, sa našim iseljenicima zapjevala “Suzu za zagorske brege”. Malo je, doduše, pobrkala stihove, ali nitko joj to od tamošnjih Hrvata nije uzeo za zlo.

Prilikom dodjele priznanja zaslužnim Hrvatima nasmijavala je publiku svojim govorom, a kanadskog premijera Justina Trudeaua cijelo je vrijeme zvala imenom.

A onda je, u jednom trenutku, nakon dobro uspjele šale koja je razgalila srca prisutnih u dvorani u Hamiltonu, spontano krenula i da ga zagrli. Kolinda Grabar Kitarević u posljednji se trenutak zaustavila. Ipak ovdje nije riječ bila o nogometnom prvenstvu na kojemu je prošloga ljeta briljirala svojim neformalnim ponašanjem, nego o državnom posjetu drugoj zemlji. Pa je službeni zagrljaj Trudeauom ostavljen za kraj susreta.

Odmah se nametnulo pitanje: je li predsjednica možda – pretjerala?

- Kolinda Grabar Kitarović ovim je pokazala da je autentična i da dobro “pliva” kada je među svojim ljudima. Ona se u Kanadi osjeća kao doma. Upravo u toj je zemlji provela dio svoje diplomatske karijere, i sigurno je ponovni odlazak tamo kumovao emotivnijem istupu. Ključno je pitanje je li dostojanstveno predstavila Hrvatsku. Sudeći po ozračju koje je pratilo njezin boravak u Kanadi, jest. U ovakvim je prigodama uvijek bolje pokazati nježnost, nego namrgođeno držati formalni govor – smatra Krešimir Macan, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za politički marketing.

I napominje da je za političara smrt ako u ovakvim prilikama, u dvorani na svečanom prijemu za više stotina ljudi, drži dosadan govor.

- Kolinda Grabar Kitarorić približila je svoj govor publici i time pokazala da je “narodna predsjednica”. Svoju je titulu iskoristila da približi tu funkciju narodu – navodi Macan. Ova stručnjak pritom podsjeća da je Kolinda Grabar Kitarović tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva postala zvijezda, a da tijekom posjeta Kanadi taj svoj status nije poljuljala.

Nošenjem kaubojskog šešira pokazala je poštivanje domaćina, a atmosfera na susretima s hrvatskim iseljenicima i vrhom kanadske vlasti bila je takva da se slavio i jedan i drugi narod.

No, takav pristup, upozorava naš sugovornik, ne mora uvijek “upaliti” u Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj je uvijek neka politička borba. Kanađani slave život, mi slavimo sukob – kaže Macan.

Cilj posjeta predsjednice Republike Kanadi, prema njegovim riječima, bio je da ta država Hrvatsku prihvati kao zemlju partnera, prijatelja, i da je cijeni. Za sada taj je cilj, čini se, ispunjen.

- Predsjednica dobro funkcionira u okruženju u kojemu osjeti da je voljena, i tada daje najbolje od sebe. Njezin posjet Kanadi jedna je od upravo takvih situacija – zaključuje Macan.

Naslovnica Hrvatska