Novosti Hrvatska

nepravomoćna presuda

Splićanin 'stanovao' u varaždinskoj bolnici: spavao je na starim krevetima i ispod stepenica, mokrio je po hodnicima... Sud ga je proglasio krivim i kaznio zatvorom

nepravomoćna presuda

Općinski sud u Varaždinu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude kojom se I.B. (41) iz Splita proglašava krivim zbog skitnje na području grada Varaždina. Prekršaj je počinio početkom ove godine, piše Varaždinski.hr.

Kako se ističe u presudi, I.B. je već imao pravomoćnu presudu za skitnju po gradu i izrečenu mjeru udaljenja s područja grada Varaždina, no unatoč tome on je i dalje nastavio 'lutati gradom bez plana i cilja'. Za isti je prekršaj evidentiran već i u Zagrebu, Vinkovcima i Našicama.

I.B. na sudu je negirao odavanje skitnji.

- Majka mi šalje novac, ali nemam gdje prespavati u Varaždinu. Ujutro dođem u Varaždin, navečer odem. Kroz dan posjećujem kafiće – rekao je I.B.

Prethodnu presudu i izrečenu mjeru udaljenja iz Varaždina, piše u presudi, smatrao je nezakonitom.

Pred sudom je svjedočio i policijski službenik koji je utvrdio prekršaj I.B.-a. On je naveo kako je postupao po brojnim pritužbama djelatnika Opće bolnice Varaždin.

- Oko dva tjedna I.B. zadržavao se u prostorijama bolnice, zavlačio se na stare krevete i ispod stepenica kako bi prespavao. Mokrio je po hodnicima, u starim ormarima ostavljao je svoje stvari. Medicinske sestre žalile su se na njega jer bi cijele dane bez razloga bio u bolnici – rekao je policijski službenik, piše Varaždinski.hr.

Dodao je kako je također zaprimio brojne dojave o sitnim krađama koje je I.B. počinio po trgovačkim centrima.

Sud je prihvatio svjedočenje policijskog službenika, dok je obranu I.B.-a okarakterizirao kao 'plošnu i neuvjerljivu'.

Za prekršaj je I.B. kažnjen s 14 dana zatvora, no kako je po utvrđenju prekršaja uhićen i zadržan u zatvoru 14 dana, sud smatra da je kaznu izdržao. Dodatno mu je izrečena zaštitna mjera udaljenja s područja Varaždina u trajanju od šest mjeseci.

I.B. oslobođen je plaćanja troškova postupka jer bi 'plaćanjem bilo ugroženo nužno uzdržavanje članova njegovog kućanstva'.

 

Naslovnica Hrvatska