StoryEditorOCM
Hrvatskaza veća prava i slobodu žena

Priziv savjesti se zabranjuje, a abortus mora biti besplatan i dostupan do 14. tjedna trudnoće: Autonomna ženska kuća izradila je prilično progresivan prijedlog Zakona o pobačaju; Što će reći Vlada i Sabor?

Piše Anita Belak-Krile
7. svibnja 2019. - 16:23
Prijedlog Zakona ne ostavlja baš nikakav manevarski prostor za pozivanje na priziv savjesti prilikom obavljanja pobačaja u bolnicamazenska_mreza6-080319

Autonomna ženska kuća Zagreb uputila je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, premijeru Andreju Plenkoviću te saborskim zastupnicima i ministrima svoj prijedlog Zakona o pobačaju te izmjene četiriju zakona i tri kodeksa koji stvaraju pravni okvir za tzv. priziv savjesti. Njihov prijedlog prilično je progresivan i zasigurno će izazivati oštre reakcije konzervativnog dijela Hrvatske.

Kao što je poznato Ustavni sud je u ožujka 2017. godine donio odluku kojom je obvezao Sabor da u roku od dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak da nije moguće zabraniti pravo na prekid trudnoće. Vlada i Sabor nisu u propisanom roku to učinili, a ministar zdravstva Milan Kujundžić zatražio je još vremena za donošenje zakona.

Autonomna ženska kuća koja ženama pruža zaštit...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:04